POSZT

2018.06.07. 20:12

Pécsen mától a színházé a főszerep

Megkezdődött a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

A seregszemle a versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 7. és 16. között a baranyai megyeszékhelyen.

Az ünnepélyes megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a magyar színházi világ legnagyobb és legfontosabb éves találkozójának nevezte a POSZT-ot. „Talán az egész magyar kultúra legjelentősebb alkalma ez” – tette hozzá. A találkozó „a színházi szakma önmaga felé érzett büszkeségének az ünnepe is” – hangoztatta Fekete Péter, aki szerint büszkék lehetünk arra, hogy több mint 300 magyar nyelvű előadás születik egy évben a Kárpát-medencében.

Büszkék lehetünk arra is, hogy

Magyarországon több mint hatmillió színházjegyet vásárolnak egy esztendő alatt, a magyar színészek Oscar-díjas filmekben játszanak és egyre több magyar tévéfilmben van lehetőségük megmutatni a tehetségüket

- folytatta az államtitkár, hozzátéve: „büszkék vagyunk a fiatal magyar rendezőkre, díszlet- és jelmeztervezőkre, koreográfusainkra, zeneszerzőinkre és a színházi háttérszakmák képviselőire”.

A színházak vezetőivel közös feladatnak nevezte Fekete Péter annak megfogalmazását, hogy miként tud a színházi világ „még hatékonyabban, még jobban, még inkább közönségbarát módon” fordulni a közönséghez. Az államtitkár azt is fontosnak nevezte, hogy megkedveltessék a fiatal korosztályokkal is a színházat. Fekete Péter az eseményen a fővárosi Bajor Gizi Színészmúzeumból származó – a régi aradi teátrumot ábrázoló – 150 éves rajzot adott át a POSZT szervezőinek.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára beszél a POSZT megnyitóján a Pécsi Nemzeti Színházban. Balról Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező, a fesztivál díszvendége, középen Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, mellette Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója (j2) és Magyar Attila, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (j).
MTI Fotó: Sóki Tamás

A 18. POSZT megnyitóján mondott köszöntőjében Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a többi között arról beszélt, hogy a találkozó immár nagykorú lett, indulása óta kinőtte magát, és bár számos változást élt meg, lényege változatlan.

A POSZT ünnep, ugyanakkor a magyar nyelvű professzionális színjátszás legmagasabb rendű találkozójaként egyúttal fontos szakmai megmérettetés is – összegezte gondolatait Hoppál Péter, a baranyai megyeszékhely fideszes országgyűlési képviselője, aki a fesztivál sokszínű voltára is felhívta a figyelmet.

A POSZT idei díszvendége, Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező köszöntőjében a magyar színjátszás legjavaként értékelte az idei versenydarabokat. „Merész válogatás, de nekem nagyon tetszik” – jegyezte meg. Úgy vélekedett, hogy a POSZT-ot életre hívó Jordán Tamás szelleme hatja át a 18. találkozót is.

Az eseményen a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatát tüntették ki a Békés Megyei Önkormányzat által alapított Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért elnevezésű elismeréssel. A díjat Fekete Péter és Zalai Mihály, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke adta át.

Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező, a fesztivál díszvendége elhelyez egy versenyporgramot szinbolizáló lakatot a pécsi Séta téren lévő lakatfalnál.
MTI Fotó: Sóki Tamás

A megnyitót megelőzően a versenyprogramba beválogatott társulatok képviselői lakatot helyeztek el a Janus Pannonius utcában található pécsi lakatfalon. Közvetlenül a megnyitó előtt pedig a pécsi Széchenyi téren POSZT-plakátkiállítás nyílt, amely az évad több mint 400 előadását hirdető alkotásokat mutatja be.

A fesztivál versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel. A darabokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában láthatja a közönség. Az idei versenyprogramot Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József segítségével.

A versenyprogram mellett több mint 100 rendezvény, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és további színházi előadások várják az érdeklődőket.

Borítókép: MTI Fotó/ Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában