Művészet és törődés

2018.08.22. 13:04

„Adódjatok össze!” – Mága Zoltán követendővé teszi a jólelkűséget

A neves hegedűművész augusztus 21-én tartotta 100 templomi jótékonysági koncert című hangversenysorozatának díszelőadását a budapesti Szent István téren: a színpadon oly otthonosan mozgó Mága Zoltán meghívott vendégeivel együtt arra irányította a reflektorfényt, ami a legfontosabb.

Forrás: MW

Fotó: TBD

József Attila A számokról című költeményének második versszakával, négy sorral meg lehet ragadni Mága Zoltán tegnap esti koncertjének lényegét. „Adódjatok össze, / Hogy roppant módon felnövekedvén, / Az Istent is, aki végtelenség, / Valahogyan megközelítsétek” – szavalta az est folyamán Eperjes Károly, ami pedig a színpadon és azon túl történt, rímelt a versben foglaltakra: a házigazda és a meghívott művészek, valamint a jelen lévő vendégek a tőlük telhető legtöbbet tették azért, hogy az emberségen és kultúrán alapuló összetartozás inkább valóság legyen, mint hangzatos szavakkal körbeírt fikció.

Nemcsák Károly színművész
Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

Az est házigazdája Nemcsák Károly színművész volt, aki a műsor kezdetén köszöntötte a hangverseny védnökeit, Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, Veres András győri megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökét, Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját. Jelen volt mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, továbbá

mintegy ötszáz határon túli nemzettársunk is eljött az ünnepi koncertre.

A Szent István Bazilika előtti tér zsúfolásig telt, az augusztus 20-i ünnepi környezet és a szelíd, szélcsendes napnyugta megágyazott az emelkedett hangulatnak.

Közönség a 100 templomi jótékonysági koncert című sorozat díszelőadásán a budapesti Szent István téren, 2018. augusztus 21-én. Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

Mága Zoltán köszöntőjében az önzetlenségre, a zene egyesítő erejére hívta fel a figyelmet, és rámutatott, hogy a bátorságban és értékteremtésben élenjáró és példamutató magyarság mindig akkor élte legsikeresebb időszakait, amikor összefogott.

„Jót tenni teremtett minket Isten”

– buzdított a művész, aki hangversenyével a leégett nagydobronyi templom és óvoda újjáépítését, többszáz gyermek iskolakezdését, valamint Tóth Róbert ifjúsági Európa-bajnok kajakozó életmentő műtétjét segíti.

Mága Zoltán hegedűművész és Antal Mátyás karmester
Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

A műsor – melyről talán még a Jóisten is tetszését nyilvánította a nyitódarabba pont „becsatlakozó” templomi harangok által – gálakoncerthez méltó volt: a komolyzene és az operettirodalom legismertebb darabjait kivételes tehetségű művészek egyéniségével, illetve nemzeti kultúránk legszebb zenei gyöngyszemeivel fűszerezve vonultatta fel.

Az esten végig közreműködő Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar Kodály Zoltán Háry János című művének Intermezzójával, majd Brahms V. Magyar tánc című darabjával vezette fel a gördülékeny ritmusú koncertet Antal Mátyás karmester dirigálásával.

Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekesnő
Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

Ezután Mága Zoltán Bach Air című szerzeményét szólaltatta meg, majd neves vendégeit hívta a színpadra. Drámai és lehengerlő élmény volt Sümegi Eszter előadásában Puccini Toscájának imája. Lélegzethez jutott a lélek, mikor a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre Chopin Esz-dúr noktürnjét, Bonnyai Apolka pedig Liszt Ferenc Szerelmi álmok című művét játszotta.

Eperjes Károly színművész
Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

Eperjes Károly József Attila két költeményével, illetve Szent II. János Pál pápa szavaival hozott felemelő gondolatokat a zenével átitatott estébe.

Mario Frangoulis tenor
Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

Mario Frangoulis görög tenor az operett világának klasszikusait, a világhírű Komlósi Ildikó Camille Saint-Saëns francia zeneszerző Sámson és Delila című operájának egy áriáját, Kiss B. Attila, a Magyar Állami Operaház énekese és Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongorista az Elindultam szép hazámból című dalt szólaltatta meg.

Igazi „Hegedűs a hegedűsökkel”-pillanat volt Massenet Meditációjának előadása,

melyet Mága Zoltán a Virtuózok ifjú tehetségével, Sándor Zoltánnal, illetve Budai Noel ifjú hegedűművésszel és Hegedűs Endre zongoraművésszel karöltve játszott.

Komlósi Ildikó operaénekesnő
Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

Örömteli pillanatokat hozott a magyar és zsidó-magyar népdalok – például a Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok – szabad átdolgozásban való előadása Szakcsi Lakatos Béla és Mága Zoltán improvizációival, illetve Liszt Ferenc Második magyar rapszódiája magának a házigazdának szólójával és vezényletével.

A Csillagszemű Táncegyüttes tagjai Mága Zoltánnal
Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

Az estre a koronát a Csillagszemű táncegyüttessel közösen színpadra varázsolt Szatmári verbunkos, majd a Monti-csárdás tette fel, végül az erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és felvidéki gyermekekből álló kórus a közönséggel együtt énekelte el a székely és a magyar himnuszt.

Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

A Szent István téren ez a teremtő és törődő szellemben megrendezett hangverseny egyaránt jelentett kulturális élményt és igazi segítséget, s így valóban díszelőadásává válhatott a Kárpát-medence legnagyobb ökumenikus koncertsorozatának, Mága Zoltán jótékonysági missziójának.

Borítókép: Mága Zoltán hegedűművész. Fotó: Tóth-Blum Dániel / MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában