Ópusztaszer

2018.08.16. 13:14

Holnap kezdődik a Magyarok Országos Gyűlése

Ebben az esztendőben a nemzetgyarapodás, a magyar családok és a V4 országok együttműködése lesz a fő téma. Több ezernyi fellépő, előadó, hagyományőrző, történelmi élőkép, íjászverseny, kiállítások és az ország legnagyobb magyar kézműves vására várja a látogatókat.

Kunszentmiklós, 2011. augusztus 12. Lovasok vágtatnak a történelmi élõkép fõpróbáján a Magyarok Országos Gyûlése elnevezésû rendezvényen, a Kiskunsági Nemzeti Park területén, a Felsõ-Kiskunságban található Bösztörpusztán. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezúttal írott történelmünk első országgyűlésének helyszínén, Ópusztaszeren rendezik augusztus 17-e és 19-e között a Magyarok Országos Gyűlését, melyre immár hatodik alkalommal, öt év szünet után kerül sor. Megszervezik az ország egyik legnagyobb kézműves vásárát, és több mint 600 programmal, tizenegy tematikus sátorban zajló előadásokkal, beszélgetésekkel várják a látogatókat.

Mint írják, ebben az esztendőben a nemzetgyarapodás, a magyar családok és a V4 országok civil közösségi együttműködése lesz a fő téma. A rendezvény ideje alatt ingyenes a belépés a Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Az esemény egyik célja, hogy közösségeink megtalálják a magyar válaszokat korunk problémáira. A Család Sátorban szó esik a gyermeknevelésről, a felnőtté válásról, a genderlobbiról és a sokgyermekes családmodellről. Akik kisgyermekekkel érkeznek, azoknak a Mese Sátor biztosít mindhárom napon programokat. A kicsikre kézműves foglalkozások, mesélők és zenés előadások várnak, a nagyokra pedig egy kincskereső játék a rendezvény területén.

Lovasok történelmi életképet mutatnak be a Magyarok Országos Gyűlése első napján, Kunszentmiklós-Bösztörpusztán 2011. augusztus 21-én.
MTI Fotó: Mudra László

A keresztény értékrendet, melyre Európa épült, sokan nem ismerik, megkérdőjelezik, támadják: ennek védelmében állítják a Keresztény Magyarország Sátrat, ahol a történelmi egyházaink képviselői várják a látogatókat. Ökumenikus istentiszteletnek, szentmisének és keresztelőnek is helyet ad ez a sátor.

A Visegrádi Négyek Sátorban lengyel, olasz, cseh és szlovák közösségekkel és küldöttekkel lesz lehetőség a párbeszédre. Incze Nikoletta a politikai iszlámot mutatja be, Kiszelly Zoltán és Nógrádi György a migrációról tartanak előadást. Gaudi-Nagy Tamás a magyar nemzet jogvédelméről, Drábik János Trianonról, Boros Imre pedig a pénzfegyverekről beszél majd. A Fenntarthatóság Útján Sátorban szó lesz a gyógynövényekről, a hazai termékekről, az ifjúságról, a tudatos vásárlásról, az egészséges életről, az újrahasznosításról és a vidéki élet lehetőségeiről. Papp Lajos szívsebész, Hetesi Zsolt fizikus és Kerekes Sándor környezetgazdász előadásai és beszélgetései gazdagítják a sátor programját. A Baranta Sátorban egészséges életszemlélettel, a Történelem- és a Testvérnépek Sátorban a feldolgozásra váró, ma is égető magyar történelmi kérdésekkel (őstörténet, honfoglalás, lovas nomádok, Szent Korona-tan, tatárjárás, Trianon, Mátyás király, 1848-49-es szabadságharc, délvidéki mészárlások), a Könyv és Sajtó Sátorban pedig a hazai média jeles képviselőinek előadásaival, a nemzeti újságírás, a szabadkőművesség, a médiamanipulációs eszközök kérdéseivel, Soros Györgyről, Wass Albert életművéről, vagy Csurka Istvánról szóló gondolatmenetekkel találkozhatnak a látogatók olyan előadókat meghallgatva, mint például Raffay Ernő, Marosi Antal, Gajdics Ottó, Bethlen Farkas, Jurák Kata és Szarvas Szilveszter.

Több mint kétszáz hagyományőrző ostoros menetet alkot, melynek során egyszerre, majd hullámokban pattintanak ostoraikkal a Magyarok Országos Gyűlése első napján, Kunszentmiklós-Bösztörpusztán, 2011. augusztus 21-én.
MTI Fotó: Mudra László

 

Kiemelkedő pontja az eseménynek a Történelmi élőkép, a pusztában lejátszódó színi előadás, melynek során ezer gyalogos hagyományőrző és barantás, valamint több száz lovas játszik el egy történelmi csatát.

Mindezeket számos szórakoztató, hagyományőrző program – magyar borok és pálinkák találkozója, országos íjász- és solymásztalálkozó, nemzeti motoros találkozó, kézműves vásár, nagyszínpadi koncertek Szarka Tamás & Ghymes, a FankaDeli, Lajkó Félix, a Makám, a Vágtázó csodaszarvas és mások jóvoltából -, esténként pedig kifulladásig tartó táncház kíséri.

A szervezők szándéka szerint a Magyarok Országos Gyűlésén a nemzeti közösség jövőjében bízó, közös munkálkodásra kész emberek jönnek össze, hogy a magyar múlt, jelen és jövő minden értékét újra együtt ünnepeljék.

A részletes programokról a Magyarok Országos Gyűlése honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Borítókép: Lovasok vágtatnak a történelmi élőkép főpróbáján a Magyarok Országos Gyűlése elnevezésű rendezvényen, a Kiskunsági Nemzeti Park területén, a Felső-Kiskunságban található Bösztörpusztán 2011. augusztus 12-én.

Forrás: MTI / Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában