Oral history

2018.10.07. 14:15

Újabb interjúkötet jelent meg a Kádár-korszak könnyűzenei életéről

Megjelent a Hangok és ütemek című életútinterjú-sorozat harmadik kötete. A Kádár-korszak könnyűzenei életének tizenkét szereplőjével ismerteti meg olvasóit az új kiadvány.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja 2015 tavaszán kezdte az oral history módszerével készülő interjúk rögzítését. Az interjúalanyok között televíziós és rádiós szerkesztők, zenekarvezetők, énekesek, hangmérnökök és más szakemberek is megtalálhatók – olyan figurák, akik tevékenyen formálták a Kádár-korszak zenei életét akár a háttérből, akár a színpadon állva. A beszélgetések szerkesztett, lábjegyzetelt változatából immáron a harmadik kötet is megjelent a Hangok és ütemek című sorozatban.

A magyar könnyűzene-kutatás igencsak fiatal. Ez lehetne akár előny is, azonban a félmúlt története – közelsége ellenére – rendkívül nehezen hozzáférhető. Hatalmas kirakóshoz hasonlít, amelynek darabjait óriási munka megkeresni, és még nagyobb munka összerakni egy nagy egésszé. Ezen dolgozik az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja: történeteket, adatokat gyűjt; átment, megőriz és arra törekszik, hogy megossza azokat a kincseket, amelyekre rátalál. Az oral history-interjúk a Kádár-korszak szubjektív lenyomatai. Összeolvasva őket új fénytörésben láthatjuk a szocializmus könnyűzenei életét.

Az interjúkat Csatári Bence, Dragojlovics Péter, Fernbach Erika, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté, Rozsonits Tamás és Szabó Kata készítették. Az első fejezetben a táncdalok világának kiválóságai szólalnak meg: Koós János, Szántó Erzsi és Poór Péter. A második etapban a beat és a dzsessz meghatározó alakjai, Szörényi Szabolcs, Csuka Mónika és Szűcs László életútjába pillanthat be az olvasó. Az énekelt versek, a folk és a dalműfaj úttörői is helyet kapnak a kötetben Sebő Ferenc, Huzella Péter és Krulik Zoltán személyében. A negyedik fejezet megszólalói más perspektívából közelítenek a zenéhez: Bakos István festőművész, grafikus, fotográfus számos meghatározó lemezborítót készített; Gesler György táncművész, koreográfus nevéhez olyan darabok fűződnek, mint az Illés-show és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról; Kövér Péter pedig a Budapest Sportcsarnok kiváló szervezői gárdájába tartozott.

A Hangok és ütemek harmadik kötetének interjúalanyai tehát párhuzamos világokból jöttek. Emlékeik mégis számos ponton kapcsolódnak, és a kötet szerkesztőinek reményei szerint általuk átfogó és hiánypótló képet kaphat az olvasó a Kádár-korszak zenei érájáról.

Borítókép: Az Illés együttes egy fellépése 1974-ben

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában