egy helyen minden

2018.12.10. 18:02

Portál készült a művésztelepekről

Ösztönözzék a meglévők megmaradását, művészettörténeti feldolgozását, újak létrehozását.

Forrás: symposion.hu

Mostantól egy helyen érhetőek el az ország művésztelepi történetét, alkotóit, művészeti eredményeit és tevékenységét ismertető információk. A Symposion portál digitális adatbázist sajtótájékoztatón mutatják be 2018. december 11-én a FUGA-ban Budapesten – írja a Kultura.

2017 januárjában 25 év Alapítvány+ Társaság + Művésztelepek címmel országos kiállítást rendezett a Symposion Alapítvány a Műcsarnokban. Ez alkalommal ötven, 1945 után alapított magyarországi művésztelepet, öt alkotóházat és négy művésztelepi szoborparkot mutattak be 21. századi technikai eszköztökkel, valamint azt a két művészeti szervezetet is, amelyek az 1990-es évek eleje óta a hazai művésztelepekért dolgoznak.

A kiállítás dokumentum-, szöveg-, kép-, film-, augmented reality és videóanyagaiból már a tárlaton közzétették azt a digitális adatbázist, amely a résztvevő művésztelepek történetét, alkotóit és művészeti eredményeit ismertette. Ezt az adatbázist fejlesztették tovább, létrehozva a www.symposion.hu honlapot. Ez az első olyan on-line portál a világon, amely egy egész ország művésztelepi tevékenységét kívánja közzé- és követhetővé tenni. A honlap mobilon és i-padon is hozzáférhető.

A Symposion Alapítvány célja, hogy egy helyre gyűjtsék azokat az alapvető művésztelepi információkat – művésztelepek, képek, szövegek, dokumentumok, filmek, kiadványok, kiállítások, országos találkozók, konferenciák, publikációk, életrajzok –, amelyek áttekintést adnak a hazai professzionális művésztelepek munkájáról, szerepéről, eredményeiről és jelentőségéről, és hogy ösztönözzék a meglévők megmaradását, művészettörténeti feldolgozását, újak létrehozását. Hírt kívánnak adni a világban zajló, fontosabb művésztelepi eseményekről, egyes kiemelkedően működő külföldi művésztelepekről is.

A december 11-én 16.00 órakor tartandó, sajtótájékoztatóval egybekötött művésztelepi találkozón bemutatják, hol tartanak a munkában, egyúttal alkalmat kívánnak teremteni a hazai művésztelep vezetői számára, hogy további anyagokkal, személyes észrevételeikkel tökéletesítsék megjelenésüket a kétnyelvű online-adatbázissá fejlesztendő Symposion portálon.

A Symposion Alapítvány portálépítő tevékenységét a 25 éves NKA támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában