Klasszikus zene és jazz

2019.02.18. 19:00

Átadják a Gramofon-díjakat hétfőn

Várjon Dénes, Szakcsi Lakatos Béla és Hamar Zsolt is elismerésben részesül.

Hamar Zsolt karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója 2018. október 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar klasszikus zene kategória győztese Várjon Dénes lett De la nuit című lemezével, a külföldi klasszikus zene kategóriában Mark Padmore és Kristian Bezuidenhout Winterreise-lemeze kapja a díjat.

A magyar jazz kategória győztese a Tálas Áron Trio Little beggar címet viselő lemeze, külföldi jazzben a Brad Mehldau Trio Seymour Reads the Constitution! című albuma bizonyult a legjobbnak – közölte a lap alapító-főszerkesztője hétfőn.

Újdonság, hogy Az év DVD-kiadványa kategóriában két győztes is született: a Pinchas Zukerman, Gyenisz Macujev, az Izraeli Filharmonikusok és Zubin Mehta közreműködésével készült The Mumbai Concerts és a John Coltrane-t bemutató Chasing Trane című dokumentumfilm.

Ugyancsak eltér a megszokottól, hogy lemezprodukciótól függetlenül két különdíjat is átadnak idén. A tavaly 75. életévét betöltő Szakcsi Lakatos Béla életműdíjban részesül. Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója pedig különdíjat érdemelt ki, hiszen Kocsis Zoltán halálát követően roppant jelentős művészi örökséget kellett átvennie, amelyet nemcsak sikerrel teljesített, hanem kinevezése után a zenekart új, innovatív kezdeményezések útján is elindította.

A díjakat hétfőn este a Várkert Bazárban, a Nemzeti Filharmonikusok Gin+Tonic bérletének első koncertjén adják át.

A lemezeket a Gramofon recenzensei a szöveges értékelésen túl egytől ötig terjedő skálán pontozzák is, az így kitűnőre értékelt lemezek közül kerültek ki a jelöltek és az öt különböző kategória győztesei.

Borítókép: Hamar Zsolt karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója 2018. október 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában