Irodalmi Magazin

2019.02.21. 12:17

Mégis ki volt a Nagy Mesélő?

Milyen viszonyban állt Jókai Mór a pénzzel, milyen volt mint családapa, és jó volt-e a humora? Az Irodalmi Magazin legújabb számából kiderül.

Február 18-án ünnepeltük a Magyar Széppróza Napját, melynek alkalmából az Irodalmi Magazin Jókai Mór lenyűgöző munkásságát helyezi olvasói figyelmébe.

A változatos összeállításban olvashatunk többek között Jókai fordulatos pályakezdéséről és életének budapesti helyszíneiről. Hogy mit és hogy keresett Jókai Balatonfüreden, arról Tóbiás Krisztián költő számol be a vele készült interjúban.

Izgalmas tanulmány szól Jókai és a pénz kapcsolatáról, és megismerhetjük a szerzőt mint családapát.

Az olvasók megismerhetik az író hagyatékának történetét, és fény derül arra is, hogy Németh László hogyan látta Jókait.

Az író életművének időszerűségéről, Jókai humoráról és modernségéről Hansági Ágnes irodalomtörténésszel készült beszélgetés.

A lap tanulmányt közöl Jókai műveinek filmadaptációiról, valamint a szerző Liszt Ferenchez fűződő kapcsolatáról. Czibula Katalin szakmódszertan-oktató a Jókai-kötelezőkről, illetve az irodalomoktatás jelenkori dilemmáiról fejtette ki gondolatai, és külön fejezet foglalkozik A jövő század regényével, hiszen a legnagyobb magyar mesemondó egyúttal a modern magyar nyelvű tudományos-fantasztikus irodalom atyja is.

Borítókép: részlet az Irodalmi Magazin címlapjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában