a legjobb Shakespeare-alakítás

2019.04.07. 18:23

Nagypál Gábor kapta az idei Gábor Miklós-díjat

A színész a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház és a Szkéné Színház közös produkciójában Macbeth megformálásáért kapta az elismerést.

Budapest, 2018. augusztus 19. Nagypál Gábor színész Géczy Dávid elsõ nagyjátékfilmje, a Game Over Club forgatásán a budapesti Rácz Fürdõben 2018. augusztus 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A színházi élet egyik rangos szakmai elismerését Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke adta át vasárnap, Gábor Miklós születésének 100. évfordulóján a Három Holló Kávéházban, Gábor Miklós-díjas művészek társaságában – közölte a díj szakmai kuratóriuma.

Pályakép

Nagypál Gábor 1974-ben született Zentán, és 1999-ben végzett magyar nyelvű színművész szakon az Újvidéki Művészeti Akadémián, ahol tanársegéd lett 2003-ban. 1998-tól öt évig volt az Újvidéki Színház színésze, majd 2004-ben Budapestre szerződött, a Bárka Színházhoz. Két évvel később a szabadúszást választotta, 2008-ban pedig csatlakozott a Stúdió K Színház társulatához, amelynek 2012-ben Fodor Tamás utódjaként művészeti vezetőjévé vált. Filmszerepei révén, tévésorozatok szereplőjeként és szinkronszínészként is népszerűvé vált a közönség körében.

Nagypál Gábor a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház és a Szkéné Színház közös produkciójában, Szikszai Rémusz rendezésében, Danis Lídia Lady Macbethje oldalán vendégként játssza Tatabányán és Budapesten Macbethet, amely szerepért most Gábor Miklós-díjat kapott.

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. 2017 óta Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, amelynek tagja Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus.

A Gábor Miklós-díj eddigi kitüntetettjei között van László Zsolt, Varga Zsuzsa, Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András és Csuja Imre.

A Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész Gábor Miklós a 20. század második felének egyik legjelentősebb színésze volt. Filmszínészi pályája széles körben tette ismertté és kedveltté; legendás filmjei között van a Valahol Európában, a Mágnás Miska, a Budapesti tavasz, és az Apa. Színházi karrierje a Madách Színházban ívelt fel, majd a Nemzeti Színház következett, azután visszatérés a Madáchba. Intellektuális nyitottságára és szakmai megújuláskészségére mi sem jellemzőbb, mint hogy 56 évesen Ruszt József hívására a kecskeméti színházhoz szerződött színésznő-feleségével, Vass Évával együtt – idézik fel a közleményben.

Gábor Miklós nemcsak színészként volt kiemelkedő – képzőművészként és íróként is maradandót alkotott, ezt tanúsítják színházi esszéinek, valamint naplóinak kiadott kötetei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában