az emberi lelket szólítja meg

2019.07.06. 14:30

Augusztus 20-án debütál Tolcsvay László Új magyar rapszódiája

Magyarország nemzeti ünnepén új, nagyszabású ősbemutatót láthatnak a nézők.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon egy egészen különleges gálakoncertet tűznek műsorra augusztus 20-án. A harminc évvel ezelőtti ősbemutató, a Tolcsvay testvérek zenei kuriózuma, a Magyar Mise lesz látható. A műsor első részében egy új, nagyszabású ősbemutatóval, Tolcsvay László Új magyar rapszódiájával is készülnek a nemzeti ünnepre. Az előadás nézői a tűzijátékról sem maradnak le, a koncert szünetében a kivetítőn élőben közvetítik számukra.

„Színházunk évek óta szívén viseli augusztus 20-i nemzeti ünnepünk méltó megünneplését és az alkalom ünnepélyességének fokozását. Az elmúlt években Erkel Ferenc Bánk bán című művét, valamint egy teljes rekonstrukciót követően Erkel kevésbé ismert, István király című operáját mutattuk be az államalapítás ünnepén, hatalmas sikerrel” – mondta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója az ünnepi koncert kapcsán.

Tolcsvay Lászlót komponálás közben Magyarország sorsa foglalkoztatta
Fotó: MTI

Idén 8 világsztár és 4 nagy nemzetközi társulat is gazdagítja Európa legnagyobb nyári fesztiválját, ebben kap jelentős szerepet a Tolcsvay-mű, amely Bán Teodóra ötlete és inspirációja alapján született.

„A nemzeti ünnepre készülve vettük elő a Tolcsvay-testvérek több mint 30 évvel ezelőtti művét, a Magyar Misét. Látva a hiányát ezen zenei, művészeti koncepcióknak, a szerzőt ösztönözve végül egy olyan szimfonikus mű született, amely a Magyar Misével párt alkotva debütálhat a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon” – fogalmazott az igazgatónő, továbbá hangsúlyozta, hogy a szellemi kultúra ápolása mindig is kiemelt szerepet kapott az elmúlt évek során.

A zeneszerző szimfonikus zenekarra komponált műve, az Új Magyar Rapszódia kimondottan erre az alkalomra született.

„Azért választottam ezt a zenei formát, mert ez tűnt a legalkalmasabbnak arra, hogy kifejezze a bennem kavargó csapongó, rapszodikus érzéseket és a megnyugvást, a reményt kereső gondolatokat” – írta készülő új művéről a zeneszerző Tolcsvay László 2019 márciusában. – „Próbálok végig hű maradni ahhoz a zenei nyelvhez, amiben felnőttem. Engem még Kodály módszere szerint tanítottak mestereim. Különös, vagy éppen természetes, hogy amit a rockzene elementáris zenei nyelvezetében megéreztem, az azonos az emberi lelket megszólítani képes népdal esszenciális igazságával. Komponálás közben Magyarország sorsa, történelme, jövője, tájainak szépsége, a budai Várban töltött gyerekkorom, anyám, apám, az egész eddigi életem inspirál. Bízom benne, hogy a hangok összerendezik majd gondolataimat, irányítják érzéseimet, és az ünnephez méltó muzsika születik.”

Nemzetközi siker volt a Magyar Mise

A Magyar Mise új pályaszakasz felé indította szerzőit, hallgatói számára pedig úgy beszél a spiritualitás fontosságáról, hogy nem követi szigorúan egyik egyházi felekezet előírásait sem. Zeneileg rendkívül sokrétű, a rock-, a szimfonikus- és a népzenét ötvöző oratórium, melynek előadásaiban a Muzsikás Együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig, a hazai zenei élet minden műfajának nagyjai dolgoztak. Az unikális zenei anyag és annak rendhagyó megvalósítása nemcsak itthon aratott sikert: turné keretében járta végig Németországot Dortmundtól Münchenen át Aachenig, ahol a legnagyobb templomokban és neves koncerttermek színpadain adták elő. Ősbemutatója 1987. július 12- én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt. Idén, augusztus 20-án olyan sztárfellépők előadásában csendülnek fel az ismerős dallamok, mint Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János és Gábor Géza. A Magyar Mise karmestere Werner Gábor, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rock együttese, és a Tiszta Forrás Zenekar.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!