Szépirodalom újságcikkekben

2019.10.26. 11:20

Megjelentek Szerencsés Károly hazáról, Istenről, teremtésről írt esszéi

Szép és lélekemelő könyv, szépirodalom újságcikkekben – ezekkel a szavakkal jellemezte Kondor Katalin, a Magyar Hírlap publicistája Szerencsés Károly Vár-e az Isten? című könyvét a Polgárok Házában tartott budapesti bemutatóján.

Aki rendszeresen olvas Magyar Hírlapot, hétről hétre nyomon követheti Szerencsés Károly elgondolkodtató és sokszor gyönyörködtető írásait. A Vár-e az Isten? a szerző elmúlt két és fél évben megjelent gondolatait foglalja magába, a Mindenki tudja ország című kötet folytatásaként.

Szerencsés Károly történész, egyetemi tanár, író és publicista, ami jól tükröződik összetéveszthetetlenül egyedi látásmódjában. Korábbról főként történelmi munkáit ismerhetjük, írt monográfiákat, összeállított dokumentumgyűjteményeket, az elmúlt években viszont regényt, naplót és novelláskötetet is publikált. Személyes hangvételű, filozófiai kérdéseket boncolgató cikkeiben nagy hangsúlyt kap a család, a kultúra és a nemzet védelmének fontossága is.

Íme egy kis ízelítő a Holdfényben az arcunk című írásából:

„Merre nézzünk? Hol keressük a közös ihletet? Lássuk és tegyük a dolgunk! Épp elég merészség, mert ezzel tartjuk erősen a pajzsot. Ha fát kell kivágni, mert túl nagyra nőtt vagy elkorhadt, tegyük úgy, hogy ne dőljön a házra. De vágjuk ki! Ha valaki a hazánkat fennhangon becsmérli, utasítsuk rendre. Viszont ha kiválasztottnak érezzük magunkat, nézzünk előbb csillagfényes, nyugodt víztükörbe, s ha bátornak, vegyünk részt a teremtésben és a teremtett élet megtartásában.”

Találunk írást a Kairosz Kiadó által gondozott kötetben 1956-ról, II. János Pál pápa szobrának tervezett megcsonkításáról, a falusi élet szépségeiről, az apaságról és a nagypapaságról is. A Vár-e az Isten?-nek az éjjeliszekrényünkön a helye, egy-egy cikk elolvasása egyszerre bővíti ismereteinket a világról és gyönyörködtet lírai hangnemével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában