életmű

2019.11.07. 12:19

Bodor Ádám elárulta, melyik a kedvenc írása

Az író szintén Kossuth-díjas írótársa, Czakó Gábor társaságában kedden vette át a Nemzet Művésze díjat.

Budapest, 2016. február 23. Bodor Ádám Kossuth-díjas erdélyi író a 80. születésnapja alkalmából a tiszteletére rendezett ünnepségen a Petõfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten 2016. február 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

„Ha egy kicsit szerénytelenül az életművemet egy építménynek tekintem, beleértve annak közönség általi fogadtatását, a mostani elismerés mintegy lezárja azt, ezért használtam a díj átvételekor a boltív záróköve kifejezést” – mondta Bodor Ádám az M1 csütörtök délelőtti műsorában.

Az erdélyi születésű, 83 éves Bodor Ádám az abszurd stíluselemekkel átszőtt, a kortárs magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként vehette át a Nemzet Művésze díjat az emberi erőforrások miniszterétől és az MMA elnökétől.

A borbély című elbeszélését, valamint A részleg című novelláját tartja kedvenc írásának Bodor Ádám.

Az író a tévéműsorban kitért arra, hogy személyes elfogultságai vannak életműve felé, de ez időről-időre változik. Mint megjegyezte, A borbély című kis elbeszélése a második vagy a harmadik írása volt csupán, Bacsó Péter mégis felhasználta a Forró vizet a kopaszra! című, 1972-ben készült filmjéhez „Minimalista stílusban, tárgyszerűen, érzelemmentesen írtam le egy tényállást. A borbély a szakmai rutin elleni lázadásképpen belenyír a vendég hajába, megcsonkítva azt”.

Megemlítette még A részleg című novelláját, amely először 1982-ben Kolozsváron jelent meg, az akkori, meglehetősen szigorú cenzurális viszonyok közepette. „Amikor később áttelepültem Magyarországra, itt is megjelent a Kortárs című folyóiratban. Ebből Gothár Péter készített filmet azonos címmel, és 1995-ben elnyerte vele a Filmszemle fődíját”.

Bodor Ádám műveit húsz nyelvre fordították le.

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában