Petíció

2019.12.04. 16:51

Nőszervezetek: sehol ne játsszanak Gothár-rendezést!

Minden színház vegye le a műsoráról Gothár Péter rendezéseit addig, amíg nem történik meg a rendező zaklatási ügyének alapos kivizsgálása – közölték nőszervezetek képviselői szerdán Budapesten, bejelentve: az ügy érdekében online petíció is indul.

Budapest, 2019. december 4. Király Nóra, a Mindennapok Nõi Szemmel Egyesület alapítója (j) és Szõnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart sehol ne játsszanak Gothár darabot címmel a budapesti Katona József Színház elõtt 2019. december 4-én. A nõszervezetek képviselõi azt kérik, hogy minden színház vegye le a mûsoráról Gothár Péter rendezéseit addig, amíg nem történik meg a rendezõ zaklatási ügyének alapos kivizsgálása. Az ügy érdekében online petíció is indul. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént

- mondta el a budapesti Katona József Színház előtt a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Szőnyi Kinga kiemelte, hogy

Gothár Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a jövő generációit is tanítja, ezért most számos szülő fél elengedni gyermekeit az egyetem falai közé.

A magyar színművészet nem veszítheti el azokat a tehetséges lányokat, fiúkat, akik nem akarnak ilyen közegben tanulni – jegyezte meg.

Szőnyi Kinga emlékeztetett arra, hogy 1956-ban ezen a napon az asszonyok néma tüntetéssel álltak ki a Hősök terén az elnyomó diktatúra ellen, jelmondatuk az volt: „A nők ereje legyőzi még a fegyvereket is!” Megengedhetetlenek a Katonában történt atrocitások és hogy ezekről mit sem tudni, valamint az is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját maga akarta vizsgálni Gothár Péter oktatói tevékenységét – jegyezte meg az érdekszövetség elnöke.

Szőnyi Kinga elmondta, amennyiben a jövőben hasonló eset történik, ugyanígy fellépnek majd.

Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója közölte: az egyesület szerdán online petíciót indít a www.noiszem.hu honlapon, azt kérve, hogy sehol ne játsszák Gothár Péter rendezéseit. A figyelemfelkeltő akcióra azért van szükség, hogy minél több emberhez eljusson ennek az esetnek a híre – fűzte hozzá.

Király Nóra hangsúlyozta:

szeretnék, hogy ne maradjon következmények nélkül ez az ügy és ezzel talán másokat is megmenthetnek a zaklatástól.

Mint emlékeztetett, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elismerte, hogy már egy éve tud a zaklatásról, de a jelek szerint erről az egyetemet nem értesítette, noha tanít ott. Egy jóérzésű, felelős vezetőnek ez kötelessége lett volna – vélekedett Király Nóra.

Borítókép: Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója (j) és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart Sehol ne játsszanak Gothár darabot! címmel a budapesti Katona József Színház előtt 2019. december 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!