újragondolt klasszikus

2020.01.01. 13:53

Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió

A száz éve elhunyt francia zeneszerző folyamatos inspirációt jelent a dzsesszzenészek számára.

Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió január 3-án a budapesti Várkert Bazárban Bogányi Gergely zongoraművész és a Free Style Chamber Orchestra közreműködésével.

A száz éve elhunyt francia zeneszerző folyamatos inspirációt jelent a dzsesszzenészek számára, így néhány művének újragondolása szerepel a Trió Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen, amelynek elkészültekor fogalmazódott meg a közös koncert gondolata Bogányi Gergely zongoraművésszel – közölték a szervezők.

Nagy János „Yancha” Erkel Ferenc-díjas dzsesszzongorista-zeneszerző és Frankie Látó hegedűművész hat éve duólemezen dolgozott fel néhány Liszt- és Debussy-szerzeményt, most pedig kizárólag Debussy munkáinak újragondolásával töltött meg egy albumot a Nagy János Trió. A Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen a művészek arra vállalkoznak, hogy a Debussy-művek témáit és rövidebb tételeit a dzsessz formanyelvéhez igazítva, sok improvizációval megtűzdelve alakítsák saját zenei egyéniségükhöz. Kreatív, improvizatív megközelítéssel értelmezik a klasszikus témákat, stílusuk egyetlen műfajba sem sorolható. Játékuk az improvizációra épül, nehéz nem észrevenni a komoly, megfontolt, de mégis játékos megközelítést.

Bogányi Gergely és a Nagy János Trió a Debussy-album kamarazenekari változatát mutatja be a Várkert Bazárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában