érdekességek

2020.02.13. 08:00

Színes programokkal várja a látogatókat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Az évfordulók jegyében több tárlattal és rendezvénnyel is készülnek.

Budapest, 2019. március 15. Hagyományõrzõk bemutatója az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum elõtt 2019. március 15-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az év elején a múzeum rögtön egy új időszaki kiállítást kínál a látogatóinak.

A „Plakátok az utcákon 1918-1921. Király, elnök, kormányzó” címet viselő tárlat az 1918-1921 közötti korszak plakátjait, falragaszait mutatja be.

„Az érdeklődők a művészi gonddal készített grafikák, illetve a nyers mondanivalójú hirdetmények segítségével követhetik nyomon az időszak politikai változásait” – közölte az intézmény.

A korszakhoz kapcsolódóan az évben megújul a Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig című állandó kiállítás 1921-ig tartó része.

A tárlat az új látványelemeken és kiállítástechnikai eszközökön kívül több új műtárggyal, interaktív eszközzel is bővül, segítve a jobb és korszerűbb ismeretátadást.

Március 20-án a magyar-lengyel barátság jegyében a Hadtörténeti Intézet és Múzeum földszinti kiállítóterében nyílik tárlat.

Az 1920-as varsói csata és a magyar segítségnyújtás témában programsorozat várja majd az érdeklődőket, a csata és az ahhoz köthető események 100-ik évfordulója alkalmából. A kiállítást egy konferencia követi, a tervek szerint nemcsak itt Budapesten, hanem Varsóban is, valamint az év kiemelkedő eseménye lesz az augusztusban Budapestről Skierniewicén keresztül Varsóba induló emlékvonat.

A Budapest Fotó Fesztivál keretén belül az Ellesett pillanatok – A magyar haderő fényképészeinek felvételei az 1960-as évekből című tárlattal várják a látogatókat.

Érdekesség lesz A Harsány-hegyi csata 333. évfordulójára tervezett kiállítás is.

Az év során, a hagyományoknak megfelelően várják majd az érdeklődőket Forradalmi Forgatag elnevezésű március 15-i családi napra, valamint a Múzeumok éjszakájára, mely 2020-ban a második világháború befejezésének 75. évfordulóját helyezi a középpontba, felelevenítve az 1944-45-ben a magyarországi hadszíntéren történt eseményeket. A rendezvényt tudományos előadások, gyűjtemény-bemutatók, és filmvetítések is színesítik majd.

Mindemellett a múzeum az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeiben is szerepet vállal. A Budapesten szeptember 13. és 20. között megrendezendő esemény alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökséggel együttműködésben időszaki kiállítást szervez. A tárlat az 1938-as Kongresszus budapesti rendezvényében biztosított katonai szerepvállalás bemutatása mellett megismerteti a látogatókkal a magyar haderő fegyver- és csapatnemeinek védőszentjeit, valamint jeles egyházi ünnepeit is.

Borítókép: Hagyományőrzők bemutatója az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt 2019. március 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában