hagyományok háza

2020.03.11. 14:01

Április 1-ig lehet pályázni a Népművészet Ifjú Mestere díjra

A díjazottak oklevélben és pénzjutalomban részesülnek.

Budapest, 2017. március 9. Sárközi motívumokkal díszített tojás a Népmûvészet Ifjú Mestere, Fekete Ildikó Magyar Kézmûves Remek-díjas, Gránátalma-díjas, Junior Prima-díjas hímestojás-festõ népi iparmûvész kiállításán a fõvárosi Duna Palotában 2017. március 9-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A népművészeti alkotó- és előadóművészek április 1-jéig pályázhatnak a Népművészet Ifjú Mestere díjra. A Hagyományok

Háza a pályamunkákat az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából várja. Az elismeréseket augusztus 20-a alkalmából

adják át.

A kultúráért felelős miniszter az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerésekről szóló 26/2016. (IX. 8.) EMMI rendelet alapján Népművészet Ifjú Mestere díjat adományoz. A nagy múltú kitüntetés az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó-, vagy előadóművészeti teljesítmény elismerésére a 15 és 35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható. 2020-ban öt díjat adnak ki, a díjazottak oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. A díjjal járó pénzjutalom mértéke az illetményalap tizenkétszeresének megfelelő összeg.

A díjra szakmai önéletrajzzal, egy minimum tíz, maximum harminc oldalas dolgozattal, valamint előadóművészek esetében színpadi bemutatóval, tárgyalkotók esetében tárgyak, tárgyegyüttes bemutatásával lehet pályázni az egész Kárpát-medencéből és a magyar diaszpórából.

A Népművészet Ifjú Mestere címet 50 éve adták át először, az elismerés célja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotó tevékenységének, a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolásának, továbbéltetésének ösztönzése volt.

Az elismeréseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, a hagyományok Háza felterjesztése alapján, augusztus 20-a alkalmából adja át. Pályázni a Hagyományok Háza honlapján keresztül lehet több kategóriában.

Információk a Hagyományok Háza honlapján olvashatók.

Borítókép: illusztráció: Sárközi motívumokkal díszített tojás a Népművészet Ifjú Mestere, Fekete Ildikó Magyar Kézműves Remek-díjas, Gránátalma-díjas, Junior Prima-díjas hímestojás-festő népi iparművész kiállításán a fővárosi Duna Palotában 2017. március 9-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában