népszerű témogatás

2020.04.30. 13:56

Kihirdette az Inkubátor Program nyerteseit a Nemzeti Filmintézet

Öt pályakezdő rendező készítheti el első mozifilmjét.

A jövő innovatív filmeseinek támogatásával is ünnepli a magyar film napját a Nemzeti Filmintézet (NFI): fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjának nyerteseként öt pályakezdő rendező készítheti el első mozifilmjét. Emellett az NFI csütörtöktől húsz magyar vígjátékot tesz ingyenesen elérhetővé online.

Az NFI csütörtöki közleménye szerint Baranyi Benő, Csoma Sándor, Miklós Ádám, Moldovai Katalin és Szabó Mátyás vághat bele első mozifilmje elkészítésébe az NFI Inkubátor Programjának támogatásával. A 2015-ben indított kezdeményezés célja a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése, a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek támogatása.

Az öt nyertes film gyártására a játékfilmekhez 67 millió, a dokumentumfilmhez 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.

Mint írják, az öt filmtervet az elmúlt hónapokban fejlesztett forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi alapján az NFI által felkért szakmai zsűri választotta ki a tíz döntős közül.

A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotta.

Szabó Mátyás filmterve, a Kukkoló Ábelről szól, aki ha behunyja a szemét, képes mások szemével látni. Csoma Sándor Magasságok és mélységek című drámája igaz történet Sterczer Hildáról, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről. Miklós Ádám Mélypont Érzés című dokudrámája három szerfüggő felépülését követi végig. Moldovai Katalin Teljes napfogyatkozás című drámája egy tanárnőről szól, akit egy szülő azzal vádol meg, hogy egy film ajánlásával a diákok körében a homoszexualitást népszerűsíti. Baranyi Benő Zanox – Kockázatok és mellékhatások című kisrealista sci-fi vígjátékának főhőse Misi, aki időutazással próbálja leküzdeni félelmeit.

A közlemény szerint az Inkubátor Program népszerű a pályakezdő filmesek körében, összesen 60 pályázó jelentkezett első mozifilm-tervével. A program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt – írják.

Mint kiemelik, április 30. 2018 óta a magyar film ünnepe, annak emlékére, hogy ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben.

Az NFI nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online 10 napon át a magyar film napja alkalmából. A magyarfilmnapja.hu oldalon május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában