Járvány

2020.05.16. 12:32

A járvány miatt módosítottak az Európai Filmdíj jelentkezésének feltételein

Az Európai Filmakadémia (EFA) úgy döntött, hogy azok a filmek is nevezhetők az idei Európai Filmdíjra, amelyek bemutatása a koronavírus miatt november végéig csúszik.

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a drámai változásokat, amelyeket a járvány a filmipar számára okozott. Számos premiert kellett újraütemezni, elhalasztani vagy online felületre tenni. Ezért kivételesen változtattunk az EFA 2020-as szabályain és lehetővé tesszük a jelentkezést a filmdíjra azon alkotások számára is, amelyeket még nem lehetett bemutatni” – áll Mike Downey, az EFA elnöke közleményében.

Az idei Európai Filmdíjra eredetileg azokat a filmeket lehetett benevezni, amelyeket 2019. június 1. és 2020. május 31. között mutattak be hivatalosan, fesztiválon vagy moziban.

A változás lényege, hogy a május végi határidőről a koronavírus-járvány miatt lecsúszó művekkel is lehet nevezni, amennyiben azok filmszínházi vagy online premierje november végéig megtörténik.

Az Európai Filmdíjakra ettől függetlenül ezeknek a filmeknek is jelentkezniük kell május 31-ig. A módosított nevezés feltétele továbbá, hogy ezeket az alkotásokat a jogtulajdonosok a szakmát képviselő 3800 EFA-tag rendelkezésére bocsássák a szervezet Video on Demand központi adatbank platformján. Az EFA tagjai szavaznak a jelöltekről és a döntenek a díjazottakról. „Az Európai Filmakadémia elkötelezett marad az európai film és alkotói iránt. A koronavírus miatt ezen filmek gazdagsága és változatossága jelenleg csak otthonról élvezhető, ugyanakkor kiállunk az EFA tagjai, partnereink, kollégáink és barátaink mellett, előre tekintünk azokra az időkre, amikor a filmvetítések ismét elkezdődnek, a mozik újranyitnak és a közösségi filmnézés fontos társadalmi szempontja visszatér” – fogalmazott Mike Downey.

A 2020-as, immár 33. Európai Filmdíj-átadót a tervek szerint december 12-én rendezik Reykjavíkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában