Védettség

2020.06.05. 11:14

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a mátraverebély-szentkúti kegyhelyet

Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyet – tájékoztatott a Nógrád megyei búcsújáróhely pénteken.

A vasárnapi mise résztvevői a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2020. március 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Mint írták,

a nemzeti emlékhely olyan, a történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amely a nemzeti, illetve a magyar nemzet és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősíti, és identitásképző jellegénél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír.

Az emlékhellyé nyilvánítás előkészítését, az adminisztratív, ellenőrzési feladatokat a Nemzeti Örökség Intézete végezte el tették hozzá.

Idézték Orosz Lóránt kegyhelyigazgatót, aki nagy örömmel fogadta a Országgyűlés rendelkezését, amely Szentkutat nemzeti emlékhellyé nyilvánította.

Annál is inkább, mert a parlament a bányászati törvényt úgy módosította, hogy ezáltal a kegyhely védettebbé vált a szúpataki mészkőbánya tervezett újranyitásával szemben, amely a csendet, a tiszta levegőt és a természeti környezetet nagyban veszélyeztette volna.

A közlemény kitér arra is: az évente 200 ezer látogatót fogadó búcsújáróhely az elmúlt hónapok alatt is fejlődött: félig elkészült a Csend Háza, amely télen fűtött, elcsendesedésre alkalmas helyként működik majd az év végétől. Épül a szállások előtti fedett foglalkoztató, a nagy parkolót lezáró kerítés, és elkészült a kegytemplom új, festett ablakainak egy része is.

Borítókép: a vasárnapi mise résztvevői a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2020. március 15-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában