Egres

2020.08.26. 17:10

Folytatódott II. András magyar király sírhelyének a feltárása

Magyar és román régészek azonosították a bánsági egresi királyi alapítású egykori ciszterci templom alaprajzát, s ezzel 99 százalékban bizonyossá vált, hogy a tavaly nyáron kiásott két sírépítmény alapja az a hely, ahova egykor eltemették II. András magyar királyt és második feleségét, a konstantinápolyi császárlányt, Courtenay Jolántát – közölte Major Balázs ásatásvezető.

Egres, 2019. augusztus 28. Régészek a II. András magyar király temetkezési helyéül szolgáló ciszter kolostor feltárásán a bánsági Egresen (Igris) 2019. augusztus 28-án. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és a helyileg illetékes temesvári Bánáti Múzeum 2013-ban kezdte meg a közös kutatási programot Daniela Tanase és Major Balázs vezetésével. 2019-től a munkálatok román részről továbbra is a Temesvári Múzeum, magyar részről pedig a Jolánta Kulturális Egyesület koordinálásával az Árpád-Ház Programban, a Bethlen Gábor Alap támogatásával folytatódtak.

Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézményének vezetője az MTI-nek elmondta, hogy idén két hónapot tudtak dolgozni a járványhelyzet miatt, de ez elég volt arra, hogy feltárják a templom egykori alaprajzának azt a részét, amely jelenleg egy földút alatt található. Ez azért volt fontos, mert a templom szentélyfejei „belógtak” az út alá, és az ásatások nélkül nem tudták rekonstruálni a templom pontos alaprajzát. Emellett a tavaly megtalált királyi temetkezési helyet sem sikerült volna megnyugtatóan lokalizálni az alaprajz nélkül.

Komoly falmaradványokat találtak

Az idei kutatásnak az egyik nagy újdonsága, hogy míg a ciszter templomok többsége szabályos forma szerint épült, így a mellékhajók végződésénél általában két kápolna van, az egresi templom eltér ettől, a mellékhajók nem teljesen egyenes szentélyzáródásúak, hanem félkörívesek. „Kevés ilyen hibrid templom maradt fenn a ciszterciektől” – állapította meg az ásatásvezető.

Elmondta: valószínűleg nagyon régóta kialakult a mostani út funkciója, ezért alatta nem bolygatták a földet, így komoly falmaradványokat találtak ellentétben a templom többi részével, ahol már szinte mindenütt lebontották az alapozásig a falakat. Ennek az a magyarázata, hogy a vidék rendkívül építőanyag-szegény, így a templom maradványaiból a kődarabokat és az égetett téglákat felhasználták a helyiek.

A sír megvan, de a királyi csontok nincsenek

A templom egyötödének feltárása elkészült, a lényeges az, hogy a fontos, látványos részeket kutatták fel eddig – mutatott rá.

„Tavaly 95 százalékban, most 99 százalékban vagyunk biztosak, hogy megtaláltuk a királyi sírt. Az oltár és a tavaly megtalált többi sírhely között van még egy feltáratlan blokk, amíg azt nem bontjuk meg, meghagyjuk azt az 1 százalékot” – mondta Major Balázs.

Az ásatás helyszíne egy évvel ezelőtt
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A középkori síremlék, vagyis a tumba területéről maradvány nincs, a királyi csontok egy felsőbb szinten voltak szarkofágban, ami biztos, hogy elpusztult. Nem kizárt, hogy már a tatárjáráskor sérült az építmény, az viszont biztos, hogy a késő középkorban már a tumba sem állt, hiszen a késő középkori alapozás ráfed a tumbára. Ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy egy külön sírban legyen eltemetve a csontmaradványok összessége, hiszen a tatárokat csak az ékszerek érdekelték, az volt a szokás, hogy a csontokat összegyűjtötték és máshol temették el – magyarázta az ásatásvezető.

2016 nyarán felfedeztek már egy ilyen tatárkori tömegsírt a templom déli hajója alatt, onnan sok értékes lelet került elő, egyebek mellett egy egyiptomi kristálypohár töredéke, ami mutatja, hogy milyen gazdag vidék volt Egres környéke a 13. század közepén.

Kiállítás és emlékhely létesülne

Major Balázs felidézte, hogy először 2013-ban lokalizálták a ciszter kolostort, amelyre semmi nem emlékeztetett, most ezen akarnak változtatni. Reméli, hogy egy éven belül elkészülnek az első három dimenziós digitális rekonstrukciók. Két éven belül szeretnék az eredményeket bemutatni, amelyre kiváló alkalom a II. András által kibocsátott Aranybulla 800. évfordulója 2022-ben. Többnyelvű kiállításon szeretnék bemutatni a magyar királyt és és korát, valamint azt, hogy hol volt a kolostor.

Régészek dolgoznak a romok feltárás egy tavaly augusztusi felvételen
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A régész szerint az lenne a legkegyesebb és legkímélőbb megoldás, ha a romokat visszatemetnék, hogy ne károsodjanak, a talajszint fölött pedig kirakják a templom alaprajzát. Emellett az ásatási telephelyként szolgáló parasztház egy részében múzeumot alakítanának ki, ahol megtekinthető lenne a leletek reprezentatív része.

A II. Béla király által 1179-ben alapított egresi apátság csaknem négy évszázadon keresztül a ciszterciták legfontosabb magyarországi rendháza volt. A kolostor feltárása és az ott 1235-ben eltemetett II. András király sírjának megtalálása azért is fontos, mert a magyar középkori királysírok többsége megsemmisült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában