a jó és a rossz

2020.09.05. 11:31

A találkozásokat kutatja Erős Apolka kiállítása a MANK Galériában

A művész szobrainak karaktere sajátos anyaghasználatának és egyedi formaképzésének eredménye.

Találkozás címmel nyílik meg Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész legújabb kiállítása a MANK Galériában szerdán. A több mint 80 alkotást felvonultató tárlat a szellemiség keresését, a másokkal való valódi találkozásokat vagy éppen a jó és a rossz küzdelmét állítja középpontba – közölte a MANK az MTI-vel.

A művész szobrainak karaktere sajátos anyaghasználatának és egyedi formaképzésének eredménye. „Lehetőségem szerint plasztikáimat magam alakítom a vázlatrajzoktól a patinát lezáró viaszréteg felviteléig” – idézi a közlemény a szobrászművészt.

Erős Apolka plasztikáit viaszlapokból szabásminták mentén hajtja, feszíti hordozómagjukra. Rögzítésük és a művész felületképzése eredményeként szegecselt, pántolt struktúrák alakulnak szoborfelületté. A metodika új dimenziókat tár fel, a szobrok kéregszerű volta, a mintázott anyag héjszerkezete lehetőséget ad a belső terek szoborfelület-igényű és -gazdagságú alakítására, ezáltal a művész számára fontos belső tartalmak, „Belső-Én-Terek” sejtelmes ráutalására – olvasható az összegzésben.

Mint írják, Erős Apolka fiainak portréfragmentumai, a külső és a belső felületükön egyaránt mintázott arcrészletek színes „párnákkal”, kamaszos álomszerű víziókkal kombinálódnak, így szabadon értelmezve kapcsolódnak be a klasszikus portrészobrászat körébe és újra is értelmezik azt.

A kiállításon egyebek mellett látható a Sziámi-sorozat is, amelynek strukturális alapjai kettős torzók.

A kiállítás kísérőrendezvényeként szeptember 19-én „Hogyan hat a szobrászat és a food design egymásra?” címmel Erős Apolka és Chován Dóra food designer tart bemutatót. A tárlatvezetésen a kiállítás négy fő állomását járhatják végig az érdeklődők, közben az ételek minden érzékszervre hatóan közvetítik a szobrok üzenetét – tartalmazza a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában