első kőépület

2020.10.12. 14:12

Megkezdődött a kisbéri plébánia felújítása

A műemléki védettség alatt álló épület emeletén alakítják ki a plébánosi lakórészt, a földszinten pedig az iroda és a közösségi tér kap helyet.

Megkezdődött a műemléki védettség alatt álló kisbéri plébánia felújítása 310 millió forintos költséggel – tette közzé honlapján a Győri Egyházmegye.

Tájékoztatásuk szerint a felújított épület emeletén alakítják ki a plébánosi lakórészt, illetve a vendégszobát. A földszinten a plébániahivatal két irodája kap helyet és emellett újra közösségi térként működik az eredeti állapotban megőrzött két boltíves nagyterem.

A rekonstrukciót a magyar állam 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatással segítette, a tervek elkészítésének 10 millió forintos költségét saját forrásból fedezték. A felújítás várhatóan 2021 novemberére fejeződik be.

Az egyházmegye közleményében Veres András megyéspüspök kiemelte, Kisbér központi szerepet tölt be a térség hitéletében, mert Magyaros László plébános a környező települések lelkipásztori ellátását is végzi.

A munkálatok során az épület új tetőszerkezetet kap, a főfalakat statikailag megerősítik, sótalanítják és szigetelik, valamint kicserélik az összes külső nyílászárót. A megépülő melléképület tetejére harminc napelem kerül, ezzel és a teljesen új gépészeti rendszerrel alacsony fenntartási költségek érhetők el.

A plébánia volt Kisbér első kőépülete, az 1720-as években emelték, középkori alapokra. Először fogadóként működött, majd gróf Batthyány Tódor vásárolta meg plébánia céljára. Az épület állapota 2009-re annyira leromlott, hogy nem lehetett az eredeti célra használni.

A plébánia felújításával párhuzamosan folyik a Kisbér főterén álló katolikus templom felújítása. A barokk stílusú, az 1780-as években emelt épület rekonstrukciója során a teljes külső vakolat cseréje mellett restaurálják a tornyokon és a köztük lévő szobrokat, valamint új nyílászárókat kap a templom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában