Street art

2020.10.28. 14:35

Művészi ábrázolás állít emléket a berlini fal lebontásának egy budapesti tűzfalon

A VII. kerületi Akácfa utca 27. szám alatti ház tűzfalára festett kép a német újraegyesítés 30. évfordulója alkalmából készült.

A színes alkotás az erzsébetvárosi ház tűzfalán

Forrás: origo.hu

Fotó: Farkas András

A Justus Becker – alias COR – frankfurti művész és Benkő Katalin képzőművész által megálmodott, letisztult koncepció az összetartozásra és a generációkon átívelő segítségnyújtásra próbálja ráirányítani a figyelmet street art elemekkel – olvasható a művészek közleményében.

A berlini falon megjelenő békejel a fiatalokat szólítja meg, a műalkotás központi eleme, a három emberalak az összetartozást, a segítségnyújtást és a kettéválasztott ország egységét jelenítik meg. A háttérben berlini épületek stilizáltan láthatók, de az évforduló száma is feltűnik az alkotáson.

A színes alkotás az erzsébetvárosi ház tűzfalán
Fotó: Farkas András / origo.hu

A művészeti célú tűzfalfestmény a Német Nagykövetség és a Színes Város Csoport közös projektjeként jött létre. A közlemény idézi Johannes Haindl német nagykövetet, aki azt mondta: nagy örömmel tölti el, hogy ebben az évben a Színes Város Csoporttal együtt hozhattak létre egy műalkotást egy Frankfurt am Main-ból, Budapest testvérvárosából származó művésszel. Kiemelte:

„Ezekben a nehéz időkben különösen fontos, hogy kapcsolatot tartsunk a kreatív közeggel, így együtt kezelhetjük a járvány következményeit és támogathatjuk a kreatív iparágakat.”

A járványra való tekintettel folyamatosan új kérdések merültek fel a több hónapos projekttervezés és előkészítés során – idézi fel a közleményben Megyeri András, a Színes Város Csoport alapítója, hozzátéve, hogy az engedélyek megszerzése vagy az országba való belépés sokkal bonyolultabb volt, de a frankfurti és a budapesti érintettek elkötelezettségének és rugalmasságának köszönhetően minden akadályt sikerrel vettek.

Terveik szerint a projekt jövőre Frankfurtban folytatódik, ahol egy magyar alkotó készít falfestményt, emellett pedig fényfestési esemény is gazdagítja majd a német nagyváros kulturális programjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában