muzsika

2021.01.03. 20:47

A játék lesz a januári Újzenei Fesztivál kiemelt témája

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 8. és 17. között online várja a közönséget koncertekkel, ősbemutatókkal, interaktív bevezető előadásokkal.

A szervezők közleménye szerint a januári online előadások mellett több programot az évad későbbi, biztonságosabbnak ígérkező részére halasztottak.

A Zeneakadémia online felületén január 8-án látható a fesztivál nyitóhangversenye, a Vidovszky László korai műveiből rendezett szcenikus koncertpár első része.

Ezen a Schröder halála című 1975-ben komponált szóló zongoramű hangzik el, melyben Balog József hangszeres szólistán kívül három asszisztens vesz részt, akik három különböző preparációs réteg lépésenkénti beépítésével formálják át a zongora hangját. Az est második részét március 28-án tartják a Zeneakadémia Solti termében.

A 2021-es programsorozat rezidens együttese Christoph Ressi grazi zeneszerző, programozó és Benes Szilárd, szintén Grazban élő magyar származású klarinétművész duója. Közös munkájuk fő fókusza a hangszerrel vezérelt videójáték és a szabadon irányítható audiovizuális alkotás, emellett interaktív installációval, workshoppal és többféle koncerttel is készülnek a fesztiválra. Első bemutatkozásukat január 9-én közvetítik.

Január 10-én a Fuga közvetítésében követhető a magyar, osztrák és német zeneszerzők alkotásait bemutató koncert a budapesti Ensemble Z előadásában, Varga Judit, Moritz Eggert és Tornyai Péter válogatásában. Ugyanitt egy héttel később a fesztivál zárásaként a CentriFUGA kortárszenei műhely zeneszerzői, többek között Kedves Csanád, Balogh Máté és Bolcsó Bálint művei szólalnak meg.

Szintén magyar ősbemutatókból álló programmal készül a fesztiválra a Budapest Improvisers Orchestra (BIO).

Január 11-én a BMC könyvtárában a WortLaute című vokális koncerten ősbemutatóként hangzik el Christoph Herndler osztrák zeneszerző Jeney Zoltán emlékére komponált I Sing Your Name című műve Kovács Lenke és az Ensemble Mobile előadásában.

Január 15-én a Müpából közvetítik a Mikamo – Közép-Európai Kamarazenekar estjét, Ajtony Csaba vezényletével elhangzik Illés Márton új vonószenekari műve, a Müpa Zeneműpályázatának egyik nyertes alkotása, valamint Varga Abigél, Mathias Schmiedhammer és Ivan Buffa olyan új alkotásai, amelyek mind Franz Schubert Rosamunda-közjátékainak ihletésére születtek a fesztivál és a kamarazenekar felkérésére.

Január 16-án a BMC hangversenytermében Dinyés Dániel Parti Nagy Lajos szövegére komponált, Pierrot-variációk című műve hangzik el Arnold Schönberg Pierrot Lunaire-jét követően az UMZE kamaraegyüttese előadásában, Vajda Gergely vezényletével, Kolonits Klára és Erdős Attila énekszólójával.

A tíznapos fesztivál célja új módszerekkel bemutatni, és ezáltal a közönséghez közelebb vinni az újzenét, a komolyzene avantgárd hagyományaiból táplálkozó irányzatát, amelyben mára műfajok széles skálájának eszköztára megtalálható.

A 2021-es fesztiválprogram új technikai megoldásokat, több online közvetítést és erősebb online tartalmat foglal magába. A koncertek közönségének azonban ezúttal is – az est programja előtt vagy gyakran a darabok közé ékelve – interaktív bevezető előadásokat tartanak az események kurátorai.

Az eredetileg januárra tervezett programok közül többet – jellemzően azokat, amelyeken külföldi fellépők működnek közre – a tíznapos fesztiválon túl, az évad hátralévő, biztonságosabbnak ígérkező részében rendeznek meg, így többek között Lluisa Espigolé spanyol művész estjét, a svájci Collectif Barbare és Bíró Kriszta fellépését, valamint az olasz-német-francia Die Hochstapler zeneszerző-előadó kollektíva produkcióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában