Hazai kultúra

2021.03.28. 13:40

Nemzetközi kritikai elismerés fogadta Karosi Júlia új albumát

A rangos Jazz Weekly, valamint számos nyugati szaklap közölt elismerő kritikát az elmúlt hetekben Karosi Júlia Bartók-átdolgozásokat tartalmazó, műfajokon átívelő új lemezéről, amelyen egy világhírű amerikai gitáros, Ben Monder játéka is hallható.

Budapest, 2017. április 3. Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelõs helyettes államtitkára (b) átadja Karosi Júlia énekmûvésznek (k) a Lakatos Ablakos Dezsõ dzsessz-elõadómûvészeti ösztöndíjat a zenei ösztöndíjak díjkiosztó gálakoncertjén a Zeneakadémia Solti Termében 2017. április 3-án. Huszonhárom fiatal tehetség vehette át a Kodály Zoltán zenei alkotói, a Fischer Annie zenei elõadó-mûvészeti, valamint a Lakatos Ablakos Dezsõ dzsessz-elõadómûvészeti ösztöndíjakat. Jobbról Bõsze Ádám mûsorvezetõ. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Without Dimensions című albumon, amely a német-holland Double Moon Records kiadásában tavaly év végén jelent meg, hat Bartók- és egy Kodály-mű átdolgozása mellé illeszkedik a dzsesszénekesnő öt saját kompozíciója. Az anyag a Jazz Weekly-ben a hét lemeze lett, elismerő kritikák születtek több német dzsesszmagazinban, az All About Jazz oldalon és a BBC Music Magazine-ban.

„Amerikai és japán kiadónál jelentek már meg lemezeim, ilyen egyöntetűen kedvező fogadtatást azonban még nem tapasztaltam korábban. Nem igazán számítottam erre, és nagyon örülök”

– mondta Karosi Júlia.

A történet akkor kezdődött, amikor az énekesnő három évvel ezelőtt nyert a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramján Bartók Mikrokozmoszaira, valamint Kodály Epigrammáira készített átirataival. A program része egy elsősorban énekeseknek szánt munkafüzet, intonációs és improvizációs gyakorlatok összeállítása, ehhez kapcsoló grafikai anyag elkészítése, amelynek véglegesítése most zajlik.

Mint felidézte, hétévesen Bartók Mikrokozmosz-kötetével kezdte zongoratanulmányait, ami meghatározó élmény volt számára, később az Angelica Leánykar tagjaként Bartók-darabokat is énekelt.

A Without Dimensions-ön a Mikrokozmosz-tételek mellett A kékszakállú herceg vára bevezetője, az egyik román népi tánc, valamint a Bánat átdolgozása hallható Bartók szerzeményei közül, Kodály két epigrammája mellett. Karosi Júliának a lemezen hallható saját művein szintén érződik egyfajta bartóki hatás, miközben az anyag különlegessége a szavak nélküli ének, a dzsesszben használatos scatelés, ami komolyzenei műveknél ritka dolog.

„A mikrokozmoszok esetében instrumentális darabok átiratairól van szó, így adta megát a szöveg nélküli vokál. A Kodály Epigrammáknak van magyar szövege, de én inkább ezt elhagytam, mert több szabadságot éreztem a szöveg nélküli előadásban. A saját daraboknál szinte már magától értetődő volt, hogy ezt az utat választom; a lemez címe is a zene dimenziók nélküli, megfoghatatlan jellegére utal. A Without Dimensions életem eddigi legnehezebb munkája volt” – fejtette ki az énekes.

A lemezen – amelynek most különös apropót ad a Bartók-jubileum, a zeneszerző születésének 140. évfordulója – Karosi Júlia állandó kvartettje (Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám – nagybőgő, Varga Bendegúz – dob) mellett egy többszörös Grammy-díjas világsztár, Ben Monder amerikai dzsesszgitáros is zenél.

Az énekesnő elmondta: 2017-ben New York-ban Ike Sturm bőgős segítségével került kapcsolatba Monderrel, aki nagy Bartók-rajongó és szívesen mondott igent a közreműködésre. A gitáros mások mellett David Bowie utolsó lemezén, a Blackstar-on is játszott.

„A felvételek 2019-ben voltak, azt követően, hogy Bennel közösen először mutattuk be az átdolgozásokat a Müpában, a Jazz Showcase fesztivál záróestjén. A stúdióban Válik László és Fenyvesi Márton, egy másik kiváló gitáros volt a hangmérnök, sajnos a koronavírus-járvány miatt élőben eddig nagyon keveset tudtuk játszani az anyagot” – mondta Karosi Júlia. Kitért arra, hogy kvartettjével, Monder nélkül a lemeztől kissé eltérő, akusztikusabb megszólalásban adják elő az anyagot.

A tervek szerint szeptember 27-én a budapesti Get Closer fesztiválon hallhatja a közönség a Without Dimensions darabjait.

Karosi Júlia november 17-én a Zeneakadémián Kristjan Randalu észt-német zongoraművészel és Juhász Gábor gitárossal lép fel, ezen az esten már vadonatúj saját kompozíciók és átiratok is lesznek.

A Without Dimensions Karosi Júlia ötödik lemeze, legutóbb 2018-ban jelent meg egy koncertkorongja, amelyen Gershwin-darabok feldolgozásait énekelte kvartettjével. A zenész családból származó énekesnő, dalszerző (édesanyja Pászthy Júlia operaénekes, bátyja, Karosi Bálint ismert orgonista) első diplomáját 2006-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte filozófia-esztétika szakon. A Zeneakadémia Jazz Tanszékén 2011-ben végzett, tanára volt Lakatos Ágnes, Berki Tamás és Winand Gábor is. A Bartók Béla Konzervatóriumban jazzéneket tanít.

Borítókép: Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára (b) átadja Karosi Júlia énekművésznek (k) a Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjat a zenei ösztöndíjak díjkiosztó gálakoncertjén a Zeneakadémia Solti Termében 2017. április 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában