alkalmazkodnak a helyzethez

2021.03.11. 12:26

Patikában, húsboltban és drogériában állít ki alkotásokat a Pécsi Galéria

A járványhelyzet miatt zárva tartó Pécsi Galéria egyebek mellett patikában, húsboltban, drogériában állít ki kortárs képzőművészeti alkotásokat az általános lezárások ideje alatt – közölte az intézményt fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK).

A pandémia miatt jó ideje nem látogathatóak a kiállítóterek, ezért a továbbiakban Pécsen meglepő helyeken bukkannak fel művészeti alkotások, ahol még a korlátozások idején is találkozhatnak velük az emberek – közölte a Zsolnay Kulturális Negyedet is működtető intézményfenntartó és rendezvényszervező cég.

A „KÖZART – ahol csak lehet” nevet viselő programról Fekete Valériát, a ZSÖK vizuális művészeti vezetőjét idézve közölték:

a projekt azért jött létre, hogy kiállítást szervezők és látogatók ne felejtsék el egymást, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a művészeknek, és egy kis kulturális élményt nyújtsanak a jelenlegi nehéz időszakban az embereknek.

Az első tárlat – Szentgróti Dávid festőművész több mint tíz képből álló, Rétegek – hibrid eljárások című tárlata – a pécsi Széchenyi téren álló Arany Sas Gyógyszertárban látható. A művész nonfiguratív műveiben nincsenek végső „nagy” megoldások; a saját festői nyelv célja a mű és alkotója belső szabadságának feltárása – írták a kiállításról. A következő helyszín a Búza téri húsbolt, ahol Juhász Vivien kollázsai láthatók Freshmom címmel. Ezek a művész önmagával és kisfiával való kapcsolatát elemzik a szüléstől kezdve; hol játékosan, hol pedig a nehézségeket is bemutatva. A Konzum Áruház alsó szintjén található drogéria előterébe Fekete Dénes képzőművész látványos installációja kerül. A Morningstar – Hajnalcsillag című alkotás tüskés geometrikus formájáról a Covid-19 vírusra asszociálhatunk. A közleményben jelezték: a ZSÖK galéria divíziója a továbbiakban is várja olyan további helyszínek jelentkezését, amelyek szívesen befogadnak kortárs képzőművészeti alkotásokat, és megfelelő felületet tudnak biztosítani ezek számára.

Jelentkezni a [email protected] címen lehet március 24-ig.

Közölték azt is, hogy aki szelfit készít valamely alkotással és megosztja Instagramon, az egy alkalommal ingyenesen tekintheti meg a Zsolnay Örökségkezelő valamely kiállítását az újranyitás után. A műalkotások március 12. és április 10. között tekinthetők meg a megadott helyszíneken.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget