várják a voksokat

2021.05.11. 07:10

Haydn és magyar nóta is hallható az Óbudai Danubia Zenekar online koncertjein

A Budapest Music Centerben (BMC) évek óta tartó zeneszerzőportré-sorozat különkiadása a Best of BMC elnevezésű sorozat, amelynek szombati koncertjén Haydn műveiből válogat az együttes.

Haydn művei és magyar nóta is hallható az Óbudai Danubia Zenekar online koncertsorozatában májusban.

A koncertek különlegessége, hogy a végleges műsor összeállítása a közönség szavazatain múlik. A zenekar Facebook-oldalán várja a voksokat, hogy az adott listából végül mi hangozzék fel. A Hámori Máté által dirigált esten közreműködik Sáfár Orsolya (szoprán) és Csizmadia Sándor (trombita), a koncertek házigazdája ezúttal is Eckhardt Gábor lesz – közölte a zenekar az MTI-vel.

Május 22-én magyar nóta estre készül az Óbudai Danubai Zenekar. Liszt és Brahms művei mellett Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokra csendül fel Sárközy Lajos (hegedű) és zenekara (Sárközy Rudolf – bőgő, Csík Gyula – cimbalom), Lendvai Csócsi József (hegedű) és Peresztegi Attila (tenor) előadásában.

„Ez a műfaj iszonyúan lesajnált és lenézett, miközben a cigányzenekarok és cigányzenészek hihetetlen értéket halmoztak fel az elmúlt évszázadokban. Ez óriási veszélyben van mára. Egy olyan 24. órában vagyunk a magyar nótával és a kávéházi cigányzenével, mint ahogy Bartókék voltak a parasztzenével és a népdallal a XX. század elején, csak ezt senki nem mondja ki” – idézi a közlemény Hámori Mátét, a zenekar művészeti vezetőjét, karmesterét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában