nemzeti várprogram

2021.06.09. 11:40

Átadták a megújult mosonmagyaróvári várat

Átadták kedden a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram részeként 1,7 milliárd forintból megújult mosonmagyaróvári várat – tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Mosonmagyaróvár, 2021. június 8. Veres András gyõri megyés püspök megszenteli az épületet a Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram segítségével megújult mosonmagyaróvári vár turisztikai fejlesztésének átadásán 2021. június 8-án. A vár 1,7 milliárd forintos beruházással újult meg a Miniszterelnökség, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és a Széchenyi István Egyetem együttmûködésével. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

– Egy nagyszerű vállalkozás befejezését ünnepeljük, amelynek köszönhetően ez a vár csodálatosan megújult – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi ünnepségen.

Kiemelte: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram feladata egyrészt az, hogy hitelesen helyreállítsa műemlékeinket, segítségükkel bemutassa múltunkat, másfelől új feladatot találjon az épületeknek, hogy részei lehessenek a 21. század sokszor eltérő igényeket megfogalmazó mindennapjainak.

30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg országszerte 60 milliárd forintból az első ütemben

– mondta a miniszter, hozzátéve: a munka nagy lépésekkel halad, és Mosonmagyaróváron most fontos végállomásra értek.

– Az építkezés, amelynek ezzel az ünneppel a végére értünk, egyszerre szolgálja a múlt bemutatását és a jövő formálását. Az az 1,7 milliárd forint, amelyet a vár felújítására fordítottak, méltó körülményeket teremt itt – mutatott rá.

– A vár története folytonos, ma agrárszakemberek képzésének intézménye, meghatározó szerepet játszik az ország agrárgazdaságának fejlesztésében, hozzájárulva ezzel a vidék megerősödéséhez – hangsúlyozta a miniszter, kiemelve: ma, amikor az ország egyik legfontosabb feladata, hogy egyetemeink is felvegyék a versenyt Európa és a világ legjobb felsőoktatási intézményeivel, nagy szerep hárul majd erre az intézményre is.

Mint fogalmazott, „minden olyan felsőoktatási fejlesztést, amelyet a kormány ígért, akár európai uniós, akár hazai költségvetési forrásból, biztosítani fogjuk”. Hozzátette, hogy ennek köszönhetően a Széchenyi Egyetem és annak valamennyi része, így a mosonmagyaróvári képzés is jobb feltételek mellett folytatódhat.

– Ha Magyarország helyt akar állni a nemzetek versenyében, különösen nagy gondot kell fordítania az agráriumra és az agrár szakemberek képzésére – szögezte le Gulyás Gergely.

Nagy István (balra) agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Gulyás Gergely (középen), a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Mosonmagyaróvár ősi vára újjászületett, új funkciókkal bővült, és a városnak továbbra is igazodási pontját és identitásának részét jelenti.

– Az újjászületett vár feladata most tartalommal megtölteni a teret – hangsúlyozta, hozzátéve: ez a vár mindig szolgált, hol a védelemért, hol a tudásért, most a szórakozásért és a kikapcsolódásért is, de a tudásban hozzáadott szerepe is egyre inkább felértékelődik majd.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy a négy és fél évtized után megújult, helyreállított vár, amelynek turisztikai vonzerejét is fejlesztették, több építési periódusban épült. A legrégebb óta fennálló délnyugati rész gótikus stílusú, innen egy különleges lelet is előkerült, egy gótikus kőcímer, amely egyedülálló a magyar emlékanyagban – közölte.

Borítókép: Veres András győri megyés püspök megszenteli az épületet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában