világzene

2021.07.06. 15:31

Ír és breton zenészek, jazzprogramok és táncházak júliusban a Fonóban

Csütörtökön ír és breton népzenei esttel várják a közönséget a Fonó Budai Zeneházban, amelynek nyári programjai között a táncházak mellett a Dalinda és a Kerekes Band közös fellépése, valamint a Modern Art Orchestra koncertje is szerepel.

Július 8-án a tradicionális hárfa, az ír hegedű, a fafuvola, az ír duda és a koncertina szakavatott kezekben kelnek majd életre, hiszen minden zenész a zenetörténet megszállott kutatója is egyben, és érdeklődésük nem csupán művészi, de tudományos is – olvasható a Fonó Budai Zeneház hétfői közleményében.

Az esten fellép Quentin Vestur muzikológus, a breton és a kelta hárfa mestere, valamint Quentin Vestur énekes, aki a kelta kultúrákban a történelmi korokon átívelő „bard” hagyományt kutatja és képviseli. Az előadók között szerepel Sylvain Pourtier, aki az ír népzene hegedűs hagyományába ásta bele magát.

Az ingyenes, védettségi igazolvánnyal látogatható esten színpadra lép a Duo Rouyer/Ar Gall is, a breton népzenei fesztiválok állandó vendége. Simon Pfisterer (Németország) és Susan Ní Cholmáin (Írország) két különleges sípos hangszeren, az ír dudán (uilleannpipe) és a koncertinán játszanak.

Ezt követően a Fonóban július 10-én a Modern Art Orchestra Legendás albumok sorozatában a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatja a közönség a zenekar előadásában.

Július 17-én a Dalindával közösen ad koncertet az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Kerekes Band, amely a Föld elemei által inspirált videósorozatának zenei anyagát hozza el akusztikus változatban a Fonóba. A műsorban a Dalinda acapella formáció második lemezéről szemezget, emellett élő zenei találkozásra is sor kerül: a két együttes fúzióra lép pár dal erejéig.

Ebben a hónapban a zeneház vendége lesz még Ferenczi György és az e1ső pesti Rackák, valamint Csík János és a Mezzo is.

A szervezők tájékoztatása szerint csütörtökönként ingyenes teraszkoncertekre várják azokat, akiknek nincs védettségi igazolványuk. Július 8-án Szeder, 15-én a Nosnach muzsikál a szabadtéri színpadon, emellett júliusban fellép még Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója, valamint a Gáspár Károly trió is.

A Fonóban szombat délutánonként családi programokat rendeznek, júliusban fellép többek között Navratil Andrea és a Kobzos zenekar, valamint az Ördöngös Népzenetanoda is. Péntekenként este táncházba várják a közönséget.

A Fonó Budai Zeneház aktuális programjairól ITT olvasható részletes tájékoztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában