egyedülálló tárlat

2021.07.03. 17:34

Művészek szemén át láthatták a cirkusz világát Visegrádon

Visegrád festői környezetében, a Duna Event rendezvényhajón és a parton, összesen öt helyszínen zajlott a CIRCUS FLOW Cirkusz – Művészet – Alkotás című kortárs művészeti tárlat.

Forrás: fnc.hu

Fotó: Urbán Ádám

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2020. évi Cirkusz / Művészet / Alkotás című nyílt alkotóművészeti pályázatára készített alkotások bemutatásán a nagy számban érkező érdeklődőket folyamatosan cirkuszművészeti produkciók várták – adta közre a Fővárosi Nagycirkusz.

Joó Emese, a kiállítás kurátora, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum főmuzeológusa megosztotta, hogy az egynapos kiállítás 114 hazai kortárs képzőművész 250 cirkuszi tematikájú új művét – festmény, grafika, szobor, kisplasztika, fotó, videó és iparművészeti alkotás – mutatta be, amelyek

hidat képeznek az előadóművészet és a képzőművészet között.

Magával ragadó gondolatok és hangulatok, kreatív megoldások, magas szintű technikai tudás, hagyomány és újítás, konkrét és szimbolikus üzenetek, átélhető feszültségek és érzelmek jelentek meg jelen esetben a kortárs képzőművészeti porondon.

Fotó: Urbán Ádám / fnc.hu

Egyensúly, kitartás, és bizalom árnyalt visszatükrözése a látható felszínen és annak mélyén. Joó Emese a jövőbeli tervekkel kapcsolatban elárulta, hogy

a különleges tárlatból időszaki kiállításokat is fognak rendezni a Fővárosi Nagycirkuszban.

A kiállítást dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitották meg. Fekete Péter köszöntő beszédében felidézte, hogy pár évvel ezelőtt, amikor szakemberek segítségével elkezdődött a magyar cirkuszművészet megújítása és méltó pozíciójába helyezése Európában, a társművészetek segítségét is kérték. Ugyanis hidat szeretnének teremteni a különböző művészeti ágak között. Ezért arra kérték a képzőművészeket, hogy örökítsék meg azokat az érzéseket, amelyeket kivált

belőlük ez a csodálatos művészeti ág.

Fotó: Urbán Ádám / fnc.hu

– Egészen hihetetlen dolog történt, Magyarország kortárs művészeti közössége megmozdult, és 289 alkotó összesen 478 cirkuszi témájú alkotással pályázott.

Amikor megláttuk ezeket a csodákat, úgy döntöttünk, hogy ezt az értéket egyben kell tartani,

ezért köszönöm mindenkinek, aki jelképes áron felajánlotta, hogy az alkotása a Nemzeti Cirkuszművészeti Központnál maradjon, és ezáltal egy olyan gyűjtemény alapját határozzák meg, amely hosszú évszázadokon keresztül mutatja be a képzőművészek gondolatait a cirkuszművészetről – mondta az államtitkár.

Dr. Fabényi Júlia megnyitó beszédében azt a kérdést fejtegette, hogy vajon mi ösztönzi az elmúlt korok és a jelenkor művészekeit, hogy a cirkuszművészet témakörében beinduljanak alkotói ösztöneik és egy sor remek alkotást hozzanak létre.

A beszédek után kezdetét vette az alkotóművészeti pályázat díjnyertes alkotásainak kihirdetése és díjátadója.

Fotó: Urbán Ádám / fnc.hu

A CIRCUS FLOW cseh, lengyel és szlovák kortárs képzőművészek meghívásával, cirkuszi tematikájú alkotásaik szerepeltetésével köszöntötte Magyarország V4-elnökségének kezdetét. A megnyitón mutatták be a CIRCUS FLOW impozáns, 233 oldalas kiállítási katalógusát is.

Borítókép: a tárlatot kísérő produkció jelenete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában