Hagyomány és innováció

2021.08.11. 10:14

Életre szóló élményt nyújt a családoknak a X. Galiba Gyermekfesztivál

Az ország egyetlen megmaradt vidámparkjában összesen 178 programmal várják az érkezőket.

Sokszínű programokkal készül a közönség számára a X. Galiba Gyermekfesztiválon augusztus 15. és 22. között a debreceni Nagyerdei Kultúrparkban. A rendezvény célja a nemzeti értékek bemutatása, valamint átörökítése a hagyomány és az innováció jegyében. A fesztivállal párhuzamosan továbbá augusztus 12. és 22. között tartják a Debreceni Virágkarnevált is.

Puskás István, a város alpolgármestere elmondta, hogy az először 2012-ben megszervezett Galiba Gyermekfesztivál, Kelet-Magyarország legkedveltebb és leggazdagabb programkínálatával, különleges színfolt lehet a gyermekek számára.

Az alpolgármester kiemelte, Debrecen büszke a hagyományaira, amelyeket például a kézművesség és a néptánc ápolásával igyekeznek tovább erősíteni a fiatalabb generációk életében is.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetője beszámolt továbbá arról, hogy a Galiba Gyermekfesztivál ideje alatt a hagyományos gyermekprogramok, mint a lovagi tábor és kastély, valamint a kézműves foglalkozások mellett a gasztronómiai teraszon főzés és sütés, gulyás és kenyérlángos készül a látogatók számára.

Kékedi Erika, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. programszervezője elmondta, hogy a 10. évforduló alkalmából 80 mesterség képviselője érkezik a kultúrparkba.

Az olimpia évének jegyében a Debrecenhez kötődő sportágakat, például a vívást is kipróbálhatják a gyerekek.

Ezenkívül társasjátékok, valamint a dombtetőn jurta is várja a látogatókat.

Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője kitért arra is, hogy idén 20 éves a Hagyományok Háza, a táncházmozgalom pedig 50 éves lesz. Ebből az alkalomból a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon augusztus 12-én gazdag programkínálattal készülnek.

Törökné Csécs Lenke táncpedagógus és néptáncos továbbá elmondta, a virágkarnevál Béres András néptáncos ötlete alapján valósult meg. A Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes pedig évtizedek óta állandó résztvevője az eseménynek. Az idei rendezvényre, a megyei népművészeti egyesületeken kívül, két nagyváradi egyesületet is meghívtak a fesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában