Megtartva

2021.08.14. 07:03

Meghirdette új évadát a Győri Filharmonikus Zenekar

A tavalyi évad szlogenjével, Megtartva címmel indul a 2021/2022-es évad a Győri Filharmonikus Zenekarnál, amelynek vezetése bemutatta a társulat vezető karmesterét és rezidens zeneszerzőjét is.

Fűke Géza, a zenekar igazgatója elmondta, hogy a koronavírus-járvány „felülírta” a terveiket, de úgy döntöttek, hogy az előző évad címe mellett maradnak, hiszen a Megtartva szlogen egyebek mellett utal a közönség, a koncertek, a bérletstruktúra és a színvonal megtartására is.

Bemutatták a zenekar új vezető karmesterét, Rajna Martint, aki az év eleje óta tölti be a posztot. A 25 éves dirigenssel – aki három évvel ezelőtt asszisztens karmesterként dolgozott Győrben – három évre szóló megállapodást kötöttek.

Rajna Martin elmondta, hogy több hosszú távú terve is van a zenekarral, egyebek mellett egy olyan lemez kiadása 2024-ben, amelyre azokat az Anton Bruckner-műveket gyűjtik össze, amelyeket Richter János mutatott be elsőként a világon. Hozzátette, hogy szeretné szélesíteni a zenekar repertoárját nagyzenekari romantikus, olasz és francia barokk darabokkal.

Fűke Géza hangsúlyozta, hogy tudatos döntéssel vonják be a fiatal generációt a zenekar munkájába, így jutottak el a győri születésű, Junior Prima és Artisjus-díjas, 30 éves zeneszerzőhöz, Balogh Mátéhoz, akinek – a zenekar rezidens zeneszerzőjeként – az új évadban három darabját mutatják be.

Mint Balogh Máté elmondta, elsőként – még szeptemberben – Raabertür című művét, majd egy szimfóniát, végül egy népdalcsokrot hallhat a közönség.

Augusztus 12-én és 13-án Klagenfurtban lépnek fel, 19-én a KaposFesten, 31-én pedig bemutatják az egyetemi csarnokban az Amadeus Live című előadást, amelyben Milos Forman Amadeus című filmjét élő zenekari kísérettel, eredeti szöveggel, magyar felirattal láthatja a közönség.

Október 9-re hirdették meg John Williams című koncertjüket a megyeszékhelyre és decemberben tervezik bemutatni a Nincs karácsony Kevin nélkül – Reszkessetek betörők! című filmzenei estjüket, amelyet Ernst van Tiel fog dirigálni.

A tervek szerint jövő májusban a Müpában adnak koncertet Berkes 70 címmel művészeti vezetőjük, Berkes Kálmán 70. születésnapja alkalmából.

Berkes Kálmán elmondta, hogy a következő évadban mások mellett a Wiener Saengerknaben fiúkórussal, a Canadian Brass zenekarral, Otaka Tadaaki japán karmesterrel, Horváth Gábor karmesterrel és Dmitrij Maszlejev orosz zongoraművésszel lépnek fel.

Pergel Elza, Győr alpolgármestere (Fidesz-KDNP) szerencsésnek nevezte a megyeszékhelyet, mert – mint fogalmazott – szakmai és művészeti értelemben is el van „kényeztetve” a város. Olyan művészeti együttesek működnek itt, amelyek hosszú évek alatt „világhírűvé nőtték ki magukat” – mondta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában