Olvasni jó!

2021.08.25. 11:40

Nagyszabású lezárással érkezett a beatzene történetéről szóló sorozat

Megjelent a Beatinterjúk III. című kötet, amely magyar zenészek pályáját dolgozza fel.

A magyar beatzene történetét felidéző sorozatban Bálint Csaba ezúttal Bencsik Sándor, Som Lajos, Szűcs Antal Gábor és Szigeti Ferenc induló évei állnak a középpontban. A könyvek a művészek egykori zenekari társainak elmondásán alapulnak.

A négy zenész a hetvenes és a nyolcvanas években rockzenészként lett ismert és népszerű. Bencsik Sándor a P. Mobil és a P. Box, Szűcs Antal Gábor a Skorpió, Szigeti Ferenc a Karthago gitárosaként, Som Lajos pedig a Neoton, a Taurus és a Piramis basszusgitárosaként vonult be a köztudatba.

Azt azonban kevesen tudják róluk, hogy a hatvanas években, pályájuk elején számos beatzenekarban is megfordultak.

Provoda József és Pétersz Miklós visszaemlékezéséből derül ki, hogy Bencsik Sándor 15 évesen, 1967-ben a martonvásári Kefírben kezdett gitározni. A következő években pedig olyan, mára az ismeretlenség homályába veszett együttesekben játszott, mint a Stress, az Universal vagy a sashalmi Sigma. Utóbbi megalakulását Sümegh László gitáros meséli el. Érdekesség, hogy ő adta el hangszerét a zenekarhoz csatlakozó Szigeti Ferencnek, aki húszévesen, 1969-ben már a Soltész-testvérek által vezetett pop-rock együttes tagja volt, amely ekkor változtatta meg nevét Rangersről Corvinává. A gitáros egészen 1978-ig játszott itt.

Som Lajos első zenekara a Dog-Beaters volt 1965-ben. Erről az időszakról Balgha Sándor gitáros mesélt. Ambrus Zoltán dobos visszaemlékezéséből továbbá kiderül, hogy a basszusgitáros 1966-ban a Fekete fehérben, 1967-ben pedig már a Recordban játszott. Első ismertebb zenekarát, a Tűzkereket 1970-ben közösen alapította Radics Bélával. Sommal a Recordban, Szűcs Antal Gáborral az Orkánban, a Hobóban és a Szivárványban szerepelt együtt továbbá Székely Péter billentyűs is, aki a hetvenes évektől hivatásos zenészként játszott a nyugat-európai vendéglátóiparban. A Hobo törzshelye Kőbányán, a Szivárványé a XVI. kerületben volt, ahová Szűcs Antal Gábor többször lehívta tehetséges húgát, Szűcs Juditot is énekelni.

A Beatinterjúk III.-ban interjú olvasható a korszak számos énekesnőjével is, mint például Karda Beával, az ős-Illés-tagok által alapított Strings-ben szereplő Baranyai Judittal, a Futuramában és a Scampolóban megforduló Ádám Katival, valamint Hardy Anikóval és Nagy Judittal. A könyvben továbbá gazdag fotóanyag és számos korabeli plakát található. A sorozat első része, a 2017-ben megjelent Beatinterjúk I. az Illés, a Hungaria, az Omega és a Syrius, a három évvel később kiadott II-es a Metro, a Dogs, a Meteor, a Ferm és a Sámson zenekar pályafutását meséli el.

Az újságíró és ügyvéd Bálint Csaba első kötete Radics Béla a Beatkorszakban címmel 2012-ben jelent meg. Művét további hét zenei témájú könyv követte. A kiadványok a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület gondozásában láttak napvilágot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában