Színházi programajánló

2021.09.14. 10:36

A magyar irodalom legnagyobbjai elevenednek meg az új évadban

Többek között Egressy Zoltán, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes és Petőfi Sándor művei szerepelnek a Zichy Szín-Műhely repertoárjában.

Forrás: Zichy Szín-Műhely

A Zichy Szín-Műhely új évadát szeptember 14-én Egressy Zoltán Gordiusz című karanténkomédiája nyitja meg Léner András rendezésében, a Hatszín Teátrum színpadán. Továbbá folytatódik a fiatalokat megszólító sorozat, a Színház az iskolákba megy, valamint a Lázár Ervin program is. Utóbbi keretében Csukás István Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékával járják majd az országot a színészek.

Magyarország egyik legsikeresebb drámaírója, Egressy Zoltán Gordiusz című művének premierjét a Zichy Szín-Műhely márciusban tartotta, viszont a járványhelyzet miatt a nézők csak online tekinthették meg az előadást. Most viszont az érdeklődők élőben láthatják a darabot Fekete Linda, Gubik Ági és László G. Attila szereplésével. Az előadás támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

A darabot Egressy Zoltán a Litera Irodalmi Portál karanténdráma pályázatára készítette el. A Zichy Szín-Műhely felkérésére a szerző átdolgozta a darabot, kibővítette és véglegesítette. Így a vígjáték már klasszikus színházi keretek között lesz látható.

A pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokra, Egressy Zoltán új vígjátékában pedig egy kissé ellaposodott házasságban élő pár mindennapját és viszonyát szétziláló, majd újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők. Ezt a kapcsolati válságot és persze annak gordiuszi megoldását mutatja be a komédia, amelynek karaktereiben sokan magukra ismerhetnek.

Semmi nem lehetne aktuálisabb, mint egy karantén alatt írt darab a karanténról, illetve a be- és összezártság eleven, húsba és lélekbe vájó hatásairól egy házasságban – fogalmazott a darabbal kapcsolatban a rendező.

Egressy Zoltán nevéhez több száz magyar és nemzetközi siker kapcsolódik. Legismertebb darabja a Portugál, amely a Katona József Színház egyik legsikeresebb, több mint 20 évig játszott előadása. Ezenkívül külföldön, például Angliában, Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Horvátországban és Romániában is játsszák műveit. A Gordiusz című előadás szerepelni fog az ESzínház fesztiválon is szeptember 17. és 26. között.

Iskolába megy a színház?

A teátrum idei másik fontos bemutatója a Színház az iskolákba megy sorozat folytatása. Ennek keretében, valamint Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából készült a World of Pilinszky, vagyis a Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek címet viselő összművészeti előadás. A műsor a költő négy meséjét foglalja csokorba izgalmas megközelítésben. A darabot Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával és a zeneszerző Szitha Miklóssal, a Talamba Ütőegyüttes vezetőjével közösen hozták létre a színműhely alkotói. Az előadás különleges atmoszféráját megteremtő animáció Karcis Gábor munkája. Ezenkívül megjelenik majd néhány ismert karakter hangja is az előadásokban. A színház ugyanis felkérte Rúzsa Magdit, Gundel Takács Gábort és Galambos Pétert, hogy tolmácsolják a nézőknek Pilinszky gondolatait.

A kiválasztott mesék egy személyiség fejlődésfolyamatát ábrázolják.

A történetek középpontjában értékeit veszíteni látszó világunk különösen aktuális kérdései, az emberi kapcsolatok, a társkeresés és a társas lét állnak.

Az előadás két alkalommal a MÜPA repertoárjában, november 15-én pedig a Fesztiválszínházban lesz látható.

A Zichy Szín-Műhely harmadik fontos premierje Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadás lesz. A költőnő, akinek 2022-ben lesz születésének 100. évfordulója, verseivel megújította a magyar gyermekköltészetet. Ugyanis mindig vigyázott arra, hogy ne távolságtartással közelítsen a gyerekekhez.

A költőnő hitt abban, hogy a gyermekek maguk is költők és minden megmozdulásuk költészet.

A készülő összművészeti produkció alaptematikája az Aranyecset című művére épül. Az előadással leginkább az általános iskolás diákokat szeretnék megszólítani. A készülő produkció irodalmi konzultánsaként Szlukovényi Katalin költőnőt kérték fel. A Lénár András rendezésében megvalósuló darab zenéjéről Szitha Miklós gondoskodott. Az előadás a Színház az iskolákba megy sorozat keretében jön létre 2022-ben.

A Zichy Szín-Műhely előadásaival kapcsolatban további részletek az intézmény honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában