növények

2021.09.24. 11:45

A népi gyógyászatról szól a Hagyományok Háza vasárnapi programja

Az előadások szünetében a betérők megtekinthetik az e témában szervezett kiállítást, kóstolón vehetnek részt a gyógynövényekből készült finomságokból.

Fotó: Shutterstock

A népi gyógyászatnak és a gyógynövényeknek szenteli a Hagyományok Háza szeptember utolsó vasárnapját: az Ezerjófű – egy nap a népi gyógyászat jegyében című programon előadások, beszélgetések, kiállítás és vásár is várja az érdeklődőket.

Mint az intézmény közleményében felidézik, a népi gyógyászattal foglalkozó előadássorozatot 2016-ban indították el. Idén mindezt beszélgetések, kiállítás, kóstoló és vásár teszi változatossá.

Az előadások szünetében a betérők megtekinthetik az e témában szervezett kiállítást, kóstolón vehetnek részt a gyógynövényekből készült finomságokból, kérdéseikre szakemberektől kaphatnak választ és megismerkedhetnek a gyógynövények hagyományos felhasználási módjaival.

Napjainkban egyre gyakrabban kerül szóba az egészségtudatosság, a betegségek megelőzését és kezelését célzó életmódváltás szükségessége, az önellátásra való törekvés, a népi gyógymódok és a hagyományos orvoslásban felhasznált természetes anyagok alkalmazása az öngyógyításban és a modern orvoslásban. Ezt a célt szolgálja az Ezerjófű – egy nap a népi gyógyászat jegyében című program is – mutatnak rá az ajánlóban.

Mint írják, a gyógynövény szó hallatán a legtöbb embernek a teák jutnak eszébe. Kétségkívül ez a leggyakoribb és leginkább ismert, ugyanakkor messze nem az egyetlen módja a gyógynövények felhasználásának. A gyógy- és vadon élő ehető növények a mindennapi táplálkozás részei. Sőt, ínséges időkben fontos alapanyagpótlók is voltak.

Emellett festőnövényként, állatgondozáshoz, háztartási szerként és még számos más módon is használták ezeket a hagyományos paraszti kultúrában – emlékeztetnek a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában