Mindenkit megérint

2021.09.11. 11:05

Művészi fotósorozat dolgozza fel a karantén megpróbáltatásait

A Fényterápia című tárlat egy fiatal, magányos nő szemszögéből mutatja be a pandémia bizonytalanságát, bezártságát és reménytelenségét.

A Kacagó Barbie című képet 2018-ban készítette a művész

Forrás: Tombor Zoltán

A karantén időszakában tapasztalt érzéseket örökítette meg első önálló, intézményi kiállításán Tombor Zoltán. A fotográfus Fényterápia című tárlatát október 3-ig lehet megtekinteni a Mai Manó Házban. Az intézményben továbbá válogatás látható a művész világhírű magazinoknak készített divatfényképeiből is.

Tombor Zoltán elmondta, úgy dolgozott, hogy egy papírra leírta a pandémia időszakát szerinte leginkább meghatározó szavakat, majd ezekre készített képi metaforákat. Összességében tehát egy tértelen, időtlen, üres és lebegésszerű állapotot szeretett volna visszaadni a fotókon. A sorozatot a művész a néhai Fischer Annie zongoraművésznő balatonaligai nyári rezidenciáján készítette el a járvány idején. A projekt keretében két teljes hétvégén át készültek fotók egy divatmodellről.

Az eléletlenedő portrésorozatommal azt próbáltam megmutatni, hogyan veszítettük el a fókuszt ezekben a hónapokban – jegyezte meg fotográfus.

Sárvári Zita, a kiállítás kurátora elmondta, a céljuk az volt, hogy a a fotós történetét közérthető formában tárják a közönség elé. A kurátor továbbá beszámolt arról, hogy a figurális képek mellett tárgyfotókat is készített a művész. Az egyiken például látható egy befőttesüvegben úszó aranyhal. Mivel az aranyhal memóriája három másodpercnyi, a kép szimbolizálja az időérzék elvesztést, amelyet sokan tapasztaltak a karantén idején.

A Hálózat című kép megtekinthető a tárlaton
Fotó: Tombor Zoltán

A kiállítás részeként a Mai Manó Házban a nyolc éven át New Yorkban élő és dolgozó fotósnak a különböző világhírű magazinok számára készült divatfotóiból is látható válogatás. Képeit megjelentette többek között a Vogue, a The Last Magazine, a Harper's Bazaar, a Time és a Kinfolk. Ezenkívül olyan alkotókkal és hírességekkel dolgozott együtt, mint Alicia Keys, Shirin Neshat, Sophie Marceau, Eddie Murphy, valamint Palvin Barbara.

A Kacagó Barbie című képet 2018-ban készítette a művész
Fotó: Tombor Zoltán

A Fényterápia című kiállításnál jóval bővebb merítést tartalmazó, azonos című könyv a Mai Manó Ház boltjában kapható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában