Remek lehetőség

2021.10.27. 16:39

Bekerült a Lázár Ervin-programba a huszár-hagyományőrzés és a lovasíjászat

A kezdeményezés keretében iskolán kívüli programokat kínálnak a diákoknak a kultúra megismerésével és a nemzeti identitás elmélyítésével kapcsolatban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán bejelentette, hogy a színház-, koncert-, cirkusz- és múzeumlátogatások mellett a huszár-hagyományőrzés és a lovasíjászat is bekerült a Lázár Ervin-program keretében látogatható programok közé a kormány legutóbbi döntésének értelmében.

A kör kibővülésével a huszár-hagyományőrzéssel és a lovasíjászattal foglalkozó szervezetek is regisztrálhatnak a kulturális államtitkárságon. Ezzel megnyílik a lehetőség, hogy a 7. és 8. osztályos diákok elmehessenek ilyen témájú programokra, amelyek költségét az állam állja.

A kormány évi 5,5 milliárd forintos keretet biztosít a Lázár Ervin-programra. Az idei tanévben október 22-ig több mint 415 ezer látogatói jegyet vásároltak már a diákoknak.

Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke kiemelte, egyesületeik több mint 30 éve foglalkoznak katonai hagyományőrzéssel, amelyet nagyon fontosnak tartanak az ifjúság nevelésében. Mint mondta, ezért is egyértelmű, hogy a huszárság, mint nemzeti jelkép és hungarikum a nemzeti identitás és ifjúságnevelés homlokterébe került. Továbbá hangsúlyozta, hagyományőrzőik saját erőből, saját pénzből öltözködnek, vásárolnak lovat és fegyvert, illetve nagy áldozatvállalással végzik a munkájukat.

Kassai Lajos, a modern kori lovasíjászat kifejlesztője és terjesztője óriási dolognak nevezte, hogy a kormány ilyen támogatással áll be azon diákok mögé, akik szeretnének ezekre a programokra ellátogatni.

Kassai Lajos az 1980-as évek végén kezdett bemutatókat tartani azzal a céllal, hogy népszerűsítse a lovasíjászatot Magyarországon. Az 1990-es évektől Európában, az Egyesült Államokban, majd 2000-től Kínában, jelenleg pedig már a Közel-Keleti térségben is tevékenykedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában