176 év után

2021.10.08. 16:00

Új időkapszulát helyeztek az esztergomi bazilika 100 méter magasban lévő keresztjébe

A kapszula a székesegyház kupolájának a megújítása során került a régi helyére.

Esztergom, 2021. október 7. Török Csaba, az Esztergom-Vári Fõszékesegyházi Plébánia kormányzója (j) és Völner Pál, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára új idõkapszulát helyez el az esztergomi bazilika 100 méter magasságban található keresztjében 2021. október 7-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Új időkapszulát helyeztek el az esztergomi bazilika 100 méter magasságban található keresztjében csütörtökön a kupola megújítása során. Török Csaba, az Esztergom-Vári Főszékesegyházi Plébánia kormányzója, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója elmondta, a kapszula tartalmazza az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjainak névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, a járványra emlékeztetve egy szájmaszkot és Erdő Péter bíboros emlékiratát.

A légmentesen lezárt üveghengerben elhelyezték továbbá az eredeti, 176 évvel ezelőtt elhelyezett kapszulában talált és megsérült irat kézzel készült másolatát. Az üveghengert egy rozsdamentes burokba zárták, amelyet sodronnyal biztosítottak és ellátták Erdő Péter bíboros viaszpecsétjével.

Az esztergomi bazilika új időkapszulája, amelyet az épület 100 méter magasságban található keresztjében helyeztek el 2021. október 7-én
Fotó: Kovács Attila / MTI

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az ország legnagyobb templomában a második világháború után „rohammunkában” csak a legszükségesebb javításokat végezték el, most 13 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy többéves munkával teljeskörűen felújítsák az esztergomi bazilikát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában