Benyovszky Emlékév

2021.10.27. 12:38

Világhírű magyar utazóról szóló musicalt mutatnak be pénteken

A mintegy másfél órás előadás arra keresi a választ, milyen ember lehetett a négy földrészt bejárt Benyovszky Móric, akinek alakját legendák szövik át.

Budapest, 2021. október 26. A Benyovszky Móricot alakító György-Rózsa Sándor a Benyovszky, a szabadság szerelmese címû musical próbáján a Pesti Magyar Színházban 2021. október 26-án. A Benyovszky Emlékév 2021 eseménysorozat kiemelt programjaként megvalósuló elõadás ünnepi változatát Pozsgai Zsolt rendezésében október 29-én mutatják be a Pesti Magyar Színházban, a Magyar Állami Operaház közremûködésével. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Pénteken mutatják be a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical ünnepi változatát a címszerepben György-Rózsa Sándorral a Pesti Magyar Színházban.

A Pozsgai Zsolt rendezésében látható darab szereplője többek között Békefi Viktória, Lux Ádám, Fésűs Nelly, Papp Csaba, Jánosi Ferenc, Czető Ádám, Király Adrián, Gerdesits Ferenc, Kiss Emma és Pap Katalin.

A Benyovszky Emlékév 2021 eseménysorozat kiemelt programjaként megvalósuló előadás nem dokumentumszerűen, hanem a művészet eszközeivel mutatja be a világhírű magyar utazót.

G. Németh György producer kiemelte, ezúttal nem a tudomány, hanem a művészet segítségével szeretnék közelebb vinni az emberekhez a 18. században élt Benyovszky Móric történetét, tudatosítva azt, hogy a világhírű utazó, hajós és katona magyar volt.

Pozsgai Zsolt rendező továbbá elmondta, a darab nem az egész élettörténetet öleli fel, hanem kiválasztották annak leginkább jellemző szakaszát.

A kamcsatkai fogságtól kezdődő történet Benyovszky Móric tragikus halálig, azaz kivégzéséig tart.

Nagy Tibor Magnus zeneszerző arról számolt be, Benyovszky Móric személyisége, szabadságszeretete, hősiessége, humánuma és szenvedélyessége szimbolikus megszólalások és melódiák megírására inspirálta. Hozzátette, nagy lehetőséget jelentett számára a négy földrészt bejárt utazó története. Általan ugyanis olyan zenéket komponálhatott, mint például a kamcsatkai fogságban megszólaló orosz tánc, a tajvani látogatásakor kínai autentikus hangszereken elhangzó zene, a bécsi udvarban rendezett bálban a Magyar sorskeringő, valamint a Madagaszkáron autentikus, részben afrikai hangszereken megszólaló muzsika.

Benyovszky Móric életét az elmúlt évszázadokban számos országban feldolgozták, többnyire könyvben, de készült belőle daljáték, film és francia opera is.

Magyarországon Jókai Mór könyvei alapján vált ismertté rendkívül színes története, amelyet legendák szőttek át. A születésének 280. és halálának a 235. évfordulója alkalmából megvalósuló emlékévben tudományos kutatások, korabeli dokumentumok feldolgozásával igyekeznek feltárni a valósághoz közeli megközelítéseket. Az emlékév alkalmából a Magyar Nemzeti Bank díszérmét, a Magyar Posta emlékbélyeget adott ki.

A program megvalósítását a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a Benyovszky Társaság támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában