Többre születtél

2021.11.14. 10:05

357 rövidfilmet láthat a közönség a Faludi Nemzetközi Filmszemlén

A rendezvény minden napján szerveznek beszélgetéseket is a zsűri és a jezsuita rend tagjaival, illetve filmes szakemberekkel.

November 17. és 20. között rendezik meg a 24. Faludi Nemzetközi Filmszemlét és Fotópályázatot. Az esemény online is követhető lesz az érdeklődők számára.

A világ 48 országából összesen 357 rövidfilm és több mint 110 fotó érkezett a Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat öt kategóriájába, amelyek között megtalálható a dokumentumfilm, a fikciós film, az animációs-kísérleti film, a nagy dokumentumfilm, valamint a fotó. A Párbeszéd Háza tájékoztatása szerint a legtöbb pályaművet a magyarok után a spanyolok, az oroszok, az irániak és az indiaiak készítették. Ezenkívül érkezett nevezés többek között az Egyesült Államokból, Üzbegisztánból és a Fülöp-szigetekről is.

A beérkezett filmek átlagos hossza 13 perc.

A szervező Párbeszéd Háza Faludi Film és Média részlege mindig fontosnak tartotta a közös munkát a mozgóképes szakemberekkel. Szőts István Film Műhelyében több, mára sikeres mozgófilmes alkotó kezdte pályafutását. Ezért is külön öröm, hogy a pályaművek harmada elsőfilmes alkotás. Közülük és a filmegyetemi hallgatók által beküldött filmek közül is kiválaszt majd a zsűri egy-egy különdíjast.

A zsűri összesen több mint 70 órányi anyagból választotta ki a két fő kategóriába kerülőket. A nyertesekről online zsűrizés után döntenek.

A versenykategóriába 36, a kitekintőbe pedig 43 film került.

A filmes szakmai zsűri tagja Csuja László, Dombrovszky Linda és Madarász Isti filmrendező, Lázár Kovács Ákos médiakutató és Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező. A fotós szakmai zsűri tagja Ádám Gyula, Haris László, Pályi Zsófia és Szalontai Ábel fotográfus. Az ökumenikus zsűribe Ingrid Glatz-Anderegg svájci filmkritikus, Jean-Jacques Cunnac francia filmrendező, Nagy Szabolcs evangélikus teológus és Szekeres Csaba filmrendező kapott meghívást.

A filmes és fotós szakmai zsűri, valamint a nemzetközi ökumenikus zsűri mellett minden évben értékeli a filmeket a gimnazista és az egyetemista diákzsűri is.

Az idén Többre születtél mottóval megvalósuló szemle programjában verseny és kitekintő blokkok váltják egymást, amelyekben vegyesen láthatóak magyar és külföldi alkotások. Minden nap szerveznek továbbá beszélgetéseket is a zsűri és a jezsuita rend tagjaival, filmes szakemberekkel.

A díjkiosztót és a szemle záróeseményét november 20-án rendezik meg. Az események online is követhetőek a rendezvény honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában