elismerés

2021.11.20. 13:56

Szabó István életműdíjat kap a goai filmfesztiválon

India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján, Goán vehet át életműdíjat Szabó István magyar filmrendező amerikai kollégájával, Martin Scorsesével együtt szombat este az egyetemes filmművészethez való kiváló hozzájárulásáért.

Budapest, 2019. november 6. Szabó István, a Nemzet Mûvésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendezõ, érdemes és kiváló mûvész az M5 televíziós csatorna Magyar filmek új köntösben címû sorozatának felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisán. A sorozatban a filmlaborban digitálisan restaurált filmklasszikusokat sugározzák, amelyek a Filmalap nemzeti filmörökség felújítási programja keretében nyerték vissza a lehetõ legteljesebb korhû, autentikus formájukat. A vetítések elõtt az alkotók a forgatások legemlékezetesebb pillanatairól mesélnek, felidézik a stáb nehézségeit és örömeit. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Zih Zsolt

A nagyszabású Indiai Nemzetközi Filmfesztivál a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 14 filmfesztivál egyike, Berlin, Cannes és Velence mellett.

A goai filmfesztivál válogatást mutat be Szabó István világhírű filmjeiből, köztük lesz teljes körűen felújított változatban az Apa, az Oscar-díjas Mephisto és a Redl ezredes is – olvasható a filmes mustra honlapján.

Az életműdíjat szombat este adják át, Szabó István online fog bejelentkezni a megnyitó ceremóniára, amely India egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális eseménye.

Szabó Istvánt nemrég, november 10-én a leccei Európai Filmfesztivál is életműdíjával tüntette ki, és gazdag retrospektív programot mutatott be a magyar rendezőtől. Szabó István személyesen is részt vett az olaszországi fesztivál közönségtalálkozóján és díjátadóján.

Borítókép: Szabó István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész az M5 televíziós csatorna Magyar filmek új köntösben című sorozatának felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában