Egyedi megoldások

2022.01.17. 12:59

Idén 16 tematikában bocsát ki emlékérméket a Magyar Nemzeti Bank

A kibocsátási program tematikái között jelentős történelmi, tudományos és művészeti évfordulók szerepelnek.

Idén 16 tematikában huszonnyolc emlékérmet bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank, az MNB. A tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérmeprogramban 6 korábban megkezdett sorozat folytatása és 3 új sorozat indítása szerepel.

A jegybank immár több mint félszázados hagyományainak szellemében tervez emlékérméket kibocsátani 2022-ben. Ezek közül 3 arany, 9 ezüst és 6 önálló színesfém emlékpénz, de az emlékérmék értékközvetítő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében kibocsátják a nemesfém emlékérmék színesfém változatait is.

A 2022. évi emlékérme-kibocsátási programba olyan egyedi megoldások kerültek, mint a II. András Aranybullájának 800. évfordulójára tervezett miniarany és az eredeti okirat függőpecsétjének a méretében készülő színesfém emlékérmék, amelyek külön-külön önálló érmék, de a kibocsátói szándék szerint egymásra is illeszthetőek.

Újdonság lesz a 42 milliméteres átmérő, amely a magyar megyéket és megyeszékhelyeket bemutató sorozat tagjait teszi majd különlegesebbé, amelyet a gyűjtői igények alapján indít a jegybank.

A méret mellett az emlékérmék alakja tekintetében is változatosság jellemzi az idei kibocsátási programot, hiszen a Nobel-díjasokat bemutató sorozat elemei ovális, az mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány és a Richter Gedeon tematikájú érmék pedig négyszögletes alakúak. Emellett igazi kuriózumként hatszögletű színesfém sorozatot is indít az MNB a Nemzeti Hauszmann Program eredményeinek bemutatására, amelynek tagjai mozaikszerűen összeilleszthetőek lesznek.

A kibocsátási program tematikái között jelentős történelmi, tudományos és művészeti évfordulók szerepelnek, valamint olyan népszerű sorozatok folytatódnak, mint a középkori magyar aranyforintokat, a nemzeti emlékhelyeket, a magyar pásztor- és vadászkutyákat, valamint a magyar népmesék sorozatát bemutató érmesorozatok.

A magyar származású Nobel-díjas tudósokat bemutató sorozat analógiájára a közgazdasági Nobel-emlékdíjas és matematikai Wolf-díjas kutatókat is sorozatba rendezve mutatják be az idei évtől kezdődően. Az emlékérme-kibocsátási programban olyan női alakok szerepelnek, mint Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő, valamint a száz éve született Nemes Nagy Ágnes költő.

A jegybank 2022. évi emlékérme-kibocsátási programja a grafikai tervekkel kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank honlapján érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában