Magyar kultúra napja

2022.01.21. 06:30

Ingyenes rendezvénysorozattal várják a közönséget a Klebelsberg Kastélyban

Ingyenes rendezvénysorozattal várják a közönséget a magyar kultúra napja alkalmából a Klebelsberg Kastélyban, ahol január 21-én, 22-én és 23-án, pénteken, szombaton és vasárnap felnőtteknek és a gyermekeknek is kínálnak programokat.

Nyitórendezvényként pénteken Oberfrank Pál Találkozás Pilinszkyvel című estjét tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás ismertetőjében kiemelik, hogy Pilinszky János a 20. századi magyar lírai költészet egyik legtitokzatosabb alakja, aki szikár verseiben meghökkentő egyszerűséggel ragadja meg az élet legdrámaibb pillanatait. 

Az életmű bemutatása lehetetlen, de egy-egy mozaikrészlet talán közelebb visz hozzá és önmagunkhoz, és így az Isten felé vezető úton is jelenthet néhány lépést mindannyiunk számára – olvasható az est ajánlójában.

Másnap Szenvedély és hűség címmel Zrínyi Ilona rendkívüli személyiségét kelti életre Hedry Mária Szenvedély és hűség – Zrínyi Ilona című monodrámája, amelynek századik jubileumi előadását tartják a magyar kultúra tiszteletére a Klebelsberg Kastély kamaraszínházzá átalakított tereiben. 

Az előadás Magyarország szinte minden táját bejárta, és Zrínyi Ilona valóságos útjait is követte Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és legutóbb Munkácson – írják a produkcióról, amelyben Zrínyi Ilona alakját Majzik Edit színművész formálja meg.

Vasárnap délután Kastélymesék címmel gyermekprogram-sorozatot indítanak el, amelynek keretében különleges előadásokkal várják a kisebbeket, első alkalommal Tóth Krisztina bábművész előadása látható, egy magyar népmese, a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack elevenedik meg. Az előadás előtt és után népi szalmabábokat készíthetnek a gyerekek egy iparművész segítségével. A Klebelsberg Kastély ezzel az előadással indítja el gyermekeknek szóló foglalkozásait.

Szollár Péter, a Polgári Művelődésért Alapítvány igazgatója kiemelte, hogy az alapítvány mint a Klebelsberg Kastély tulajdonosa és gazdája elkötelezett amellett, hogy e jelentős kultúrtörténeti épületet a hazai polgárság, kultúra és művészet központjaként működtesse.

Borítókép: A Klebelsberg Kastély részlete / MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában