Rangos elismerés

2022.02.28. 07:36

Átadták a Cziffra Fesztivál díjait

Díjátadóval és gálahangversennyel zárult vasárnap a Cziffra György Fesztivál. Az Életműdíjat idén Perényi Eszter hegedűművész és Lantos István zongoraművész kapta, Tehetség-díjjal jutalmazták Eszenyi Zsombor klarinétművészt és Berecz Mihály zongoraművészt, valamint három ifjú tehetséget is elismertek – közölték a szervezők az MTI-vel.

Közleményük szerint a Cziffra-emlékév részeként megrendezett fesztivál záró eseményét a Zeneakadémián rendezték, a díjátadót követő gálahangversenyen Balázs János és a Concerto Budapest lépett fel Keller András vezényletével.

Mint felidézték, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezése nyomán 2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították a díjakat, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják.

A fesztivál Életműdíja évente két személynek ítélhető oda, életkori megkötés nélkül. A díjak zeneművész, pedagógus vagy kulturális szervező, kulturális szakember érdemeit hivatottak elismerni. Az Életműdíj személyenként bruttó 500 ezer forint pénzjutalommal és a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével jár. Az idén Perényi Eszter hegedűművész és Lantos István zongoraművész részesült életműdíjban.

A Cziffra Fesztivál Tehetség-díja évente két zeneművésznek ítélhető oda, 32 éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj személyenként bruttó 1 millió forintos pénzjutalommal, valamint a Cziffra Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár. Az idén ebben az elismerésben Eszenyi Zsombor klarinétművész és Berecz Mihály zongoraművész részesült.

A fesztivál Ifjú Tehetség-díja évente két személynek ítélhető oda 18 éves korig, személyenként bruttó 300 ezer forint pénzjutalommal és elismerő oklevéllel jár. Az elismerést idén Balogh Hanna (zongora) nyerte el, továbbá megosztott díjat vehetett át Deák Bence (ütőhangszerek) és Geszler János (ütőhangszerek).

Mint kiemelték, a fesztivál a díjakat a 10. és a 13. kerületi önkormányzat anyagi támogatásával biztosítja, a zsűriben ismert művészek és kulturális szakemberek kaptak helyet.

A zsűri elnöke Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, további tagja Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Miklósa Erika Kossuth-díjas koloratúrszoprán operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és a Cziffra-emlékév művészeti vezetője.

A közlemény szerint a Cziffra Fesztivál idén is több helyszínen, gazdag programmal várta az érdeklődőket február 14. és 27. között.

Borítókép: Cziffra György zongoraművész fotója a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2021. november 5-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában