Különleges programok

2022.03.28. 11:43

Így készülnek Palócföldön a húsvétra

Palócföldre egész évben érdemes ellátogatni, de a húsvéti ünnepek kifejezetten egyedülálló lehetőségeket, programokat kínálnak Nógrád-megyében. Budapesttől mindössze egy órányira található Hollókő, Ipolytarnóc és Szentkút, ahol húsvéti fesztivállal, geológiai túrákkal és lelkigyakorlattal várják a kirándulókat.

Húsvéti fesztivál, vödrös locsolkodás Hollókőn

 

A húsvét fővárosába, Hollókőre nemcsak a hagyományos locsolkodás miatt érdemes ellátogatni, hanem a gazdag folklórprogram, a palóc gasztronómia, a koncertek, valamint a családi és gyerekprogramok miatt is. Ráadásul a falut éppen 35 éve választotta az UNESCO a világörökség részének, emiatt a húsvéti fesztivál még több alkalmat kínál az ünneplésre április 15 és 18. között. Ahogy közeledik az ünnep, a lányok már kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjanak. A fiúk pedig ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvét hétfőn az övék legyen a legpontosabb célzó eszköz széles e hazában. Mert a vödör avatatlan kézben fegyver, de a hollókőiek kezében művészetté válik. Igen, itt még mindig vödörrel locsolnak.
 

Tematikus túrák, előadások az ősmaradványoknál

A 4 napos húsvéti ünnepre összetett program-kavalkáddal készül az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület. Április 15-én a Lombkorona ösvény Tuzson-tornyánál a tojásrakó madárvilágra kitekintéssel nyitja meg eseménysorozatát a magyar „Miocén Park”. Április 16-án tematikus túra indul a geológiai tanösvényen, majd másnap a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az ősóceánra, az egykori tengerelöntésekre, a Pannon-tóra és a Kárpát-medencei vizekre emlékeznek, palóc húsvéti ételek kíséretében. Végül pedig az ünnep utolsó napján egy Húsvéti Miocén túrán lehet részt venni.

 

Szentkúton lelkigyakorlat segíti az ünnepi ráhangolódást

Magyarország egyik legismertebb, csodatételeiről híres zarándokhelyén, Mátraverebély-Szentkúton elcsendesedésre és a húsvét mélyebb megélésére ad lehetőséget a ferencesek által szervezett lelkigyakorlat, április 14 és 17. között, amely a húsvéti szent háromnap (nagycsütörtök, nagypéntek és a húsvéti vigília) liturgiáját kíséri. A részvétel bentlakásos formában is lehetséges. A szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences atya kommentárjai segítik. 

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában