Klasszikus zene

2022.03.04. 12:15

Mozart egyik nyitánya is felcsendül a Pannon Filharmonikusok koncertjén

A közönség szavazatai alapján összeállított műsorral, szólistával és karmesterrel lépnek fel a pécsi Pannon Filharmonikusok művészei március 5-én a baranyai megyeszékhelyen. A Kodály Központban Mozart, Haydn és Dvorák műveit adják elő.

A zenekar közleményében azt írták, hogy a közönség szavazatai alapján Mozart Don Giovannijából a nyitányt, Haydn C-dúr gordonkaversenyét és Dvorák IX. „Újvilág” szimfóniáját fogják megszólaltatni a művészek Dobszay Péter vezényletével, gordonkán pedig Szabó Ildikó működik közre.

A közleményben a karmestert idézve kiemelték, hogy Mozart és Haydn személyében

két vitathatatlanul nagy óriásról van szó, akiknek a zenéje fölött egészen egyszerűen nem múlik el az idő. Az a tisztaság és rend, ami az ő zenéjüket jellemzi, az az ötletgazdagság, invenció, és az a humor, azok az emberi érzelmek, amelyek műveikben megjelennek, egészen időtlenek

– vélekedett. 

Kiemelték: Dobszay korosztályának egyik legfoglalkoztatottabb és legsokoldalúbb muzsikusa, aki két koncerten dolgozott is már a pécsi zenekarral.

A kommünikében felhívták a figyelmet arra, hogy az este szólistája Szabó Ildikó csellóművész, aki Európa-szerte 16 nemzetközi versenyen nyert díjat, ezek között szerepel a 2014-es Nemzetközi Pablo Casals Csellóverseny is. A művész a világ számos neves hangversenytermének színpadán lépett már fel. Több ősbemutató, világpremier felvétel fűződik a nevéhez.

A Pannon Filharmonikusok szerepet vállal az ukrán háborús menekültek részére folyó adománygyűjtő kezdeményezésben is, így a koncert napján a pécsi Kodály Központban várják a felajánlásokat. A segítségnyújtás módjairól és részletes információkról a pfz.hu oldalon talál a közönség információkat.

Az együttes a március 15-i nemzeti ünnepen is koncertet ad Pécsen. Akkor Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dubrovay László és Dohnányi Ernő műveivel hívja közös ünneplésre a közönséget a zenekar. Ránki Fülöp zongoraművész lesz az est szólistája, a muzsikusokat Hamar Zsolt dirigálja.

 

Borítókép: A Pannon Filharmonikusok zenekar játszik az ötéves születésnapját ünneplő Kodály Központ gálakoncertjén Pécsett 2015. december 16-án. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában