Kultúra, ismeret

2022.05.30. 08:11

Mintegy száz magyar film várja a közönséget a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Az idei fesztiválra változatos kísérőprogramokkal június 9. és 12. között kerül sor Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Mintegy száz magyar film vetítése mellett változatos kísérőprogramok is várják a közönséget a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Az idei fesztivál teljes bevételének 20 százalékát a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskola fotó és filmes tanszakának növendékei számára ajánlják fel a szervezők, a Nemzeti Filmintézet (NFI) és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program - olvasható a tájékoztatóban.

Az idei programok közül a Filmre vele! elnevezésű játékos versenyben a krimik lesznek a fókuszban június 10-én. Idén öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyvíró versengenek az NFI elsőkörös fejlesztési támogatásáért a veszprémi Óváros téren. Másfél órában Kondor Vilmos Örvényben, N. Nagy Zoltán Keselyű - a Babits gyilkosságok, Csabai László Szindbád a detektív, Cserháti Éva A sellő titka és Tar Sándor A szürke galamb című regényét mutatják be Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor forgatókönyvírók.

A Pannon Egyetemmel együttműködve, Nézzünk mögé címmel olyan beszélgetések is szerepelnek a programban, amelyek a filmekben felmerülő társadalmi, történelmi kérdésekkel foglalkoznak. Június 10-én, a veszprémi Óváros téren Eperjes Károly ezúttal rendezőként is bemutatkozik a Magyar Passió című filmjével, amely az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéseit veszi górcső alá. A rendezés mellett ő formálja meg Leopold atyát, akit koholt vádak alapján letartóztatnak és kegyetlen kínvallatásnak vetnek alá.

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmje apropóján a mai harmincasok útkereséséről és beilleszkedéséről lesz kötetlen beszélgetés június 11-én. Ugyanezen a napon a veszprémi Expresszóban Valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? című kerekasztal beszélgetésen Oláh Kata a Digitális nomádom, Kőrösi Máté a Dívák és Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja rendezője, valamint Lajos Tamás, a Katinka című dokumentumfilm producere cserélnek eszmét egyebek mellett a rendezői felelősségvállalásról.

Az eseményre a filmbarátok kedvezményes, 500 forintos áron válthatnak jegyet.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában