Mélységek és magasságok

2022.07.31. 07:30

A megújulás jegyében szervezik meg a XVIII. Arcus Temporumot

Az augusztus 26. és 28. között zajló művészeti fesztivál szervezője, a Pannonhalmi Főapátságban abban bízik, hogy a háromnapos esemény vendégei a Szentírás, a szerzetesi hagyomány, a pannonhalmi szerzetesközösség jelenlegi lelkiségi kincsei, valamint a kortárs művészeti reflexió fényében rátekintenek saját élethelyzetükre, igényeikre.

A jelenlegi történelmi, gazdasági helyzetben egyre inkább piros lámpaként villog, hogy egyéni és közösségi szinten is valójában a megtéréshez fogható megújulásra van szükség. Néhány évvel ezelőtt, még senki nem gondolta volna, hogy a Megújulás témája 2022-re ilyen mély tartalommal telítődik. A koronavírus-járvány, az Ukrajnában dúló háború és az energiaválság árnyékában azonban e hívószó gyökeres és közösségi változásra hív. A kultúra erejét éles kontrasztba állítja a bennünk élő szorongásokkal. Az Arcus Temporum pedig arra hív, hogy a bizonytalanságok közepette se mondjunk le a reményről, a közösségről.

fogalmaz Dejcsics Konrád atya, fesztiváligazgató. 

A fesztiválon idén is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre, az időívek hídjának két pillérét idén Bach és a kortárs Lera Auerbach zenéje adja. A barokk zeneszerző műveit a Keller Quartet, míg Lera Auerbach zenéjét a Concerto Budapest adja elő Keller András vezényletével a nyitónapon.

Lera Auerbach saját szonátájának európai bemutatóját szombaton tartja a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel.
A programsorozaton fellép még az Anima Musicae, a Classicus Quartet, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Csalog Gábor, Kaczander Orsolya, Perényi Miklós és Fenyő László.


A fesztivál irodalmi díszvendége Nádas Péter Kossuth-díjas író lesz, akinek Saját halál című műve elevenedik meg a színpadon Dömötör András rendezésében. Az íróval személyesen is találkozni lehet, megújulásairól Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta kérdezi, emellett a Bencés Gimnázium Galériában látogatható lesz fotókiállítása is.

A fesztivál része ezúttal is az Arcus Junior Alkotótábor, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek két-két hallgatójával közös alkotást hoznak majd létre a "Szent Hegy" és a bencés szerzetesközösség lelkiségéből ihletet kapva.

A művészeti fesztivált hagyományosan spirituális programelemek is gazdagítják, amelyek során a látogatók bekapcsolódhatnak a bencés szerzetesközösség napirendjébe, egyebek mellett imádságokba és szentmisékbe.

A részletes program a fesztivál honlapján már elérhető, aktuális hírekért pedig érdemes felkeresni a Facebook-oldalt is. 

Borítókép: Résztvevők az Arcus Temporum művészeti fesztiválon a Pannonhalmi Főapátság épülete előtt 2018. augusztus 25-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában