Mesés produkció

2022.10.13. 16:00

Jókai novellája ihlette, a karácsony csodáját idézi a Fővárosi Nagycirkusz új előadása (videó)

A nagy magyar mesemondóként is emlegetett írónk Melyiket a 9 közül? című novellájából készült karácsonyi összművészeti mesejátékot október 15-én, szombaton mutatja be a Fővárosi Nagycirkusz (FNC), amely a premier hétvégéjén számos programmal várja a közönséget – közölte az MTI.

Jókai Mór novellája inspirálta a mesés előadást

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Fotó: Urbán Ádám

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója az előadást beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:  

Karácsony közeledtével az FNC egy olyan összművészeti produkciót mutat be, amelyben a cirkuszművészet mellett segítségül hívják az irodalmat, a bábművészetet, a zenét és a táncot is. 

Mint mondta, Jókai novellája egy mesterember kilenc gyermekéről szól, akiket itt kilenc gyermekartista személyesít meg. A történet szerint a szegény csizmadiát gazdag szomszédja választás elé állítja: ha valamelyik gyermekét neki adja, azt úrként neveli fel.

Az a csodája Jókai művének, hogy karácsony környékén az igazi értékekre hívja fel a figyelmet 

– emelte ki az előadást rendező Fekete Péter. Hozzátette, hogy 

a produkcióhoz olyan művészeket sikerült megnyerni, mint a János mestert alakító Szomor György, vagy a Szomszéd szerepében látható Faragó András és Dancs János.

A karácsonyi meséhez Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente saját dalokat írtak. 

Jelenet az előadásból
Fotós: Urbán Ádám / Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Az előadás bővelkedik látványos díszletekben is: feltűnik például egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási karácsonyfa, egy hőlégballon, valamint különleges, forgó londzsokban alászálló angyalok.

 Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetője elmondta, hogy 

a produkcióban többszörös cirkuszfesztivál-díjas művészek varázsolják el a közönséget.

Fellépnek például a 2016-os Dima karácsonya című műsor sztárjai, a monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc-díjas artistái, a Markin Family tagjai. Dmitrij Csernov, a világ egyik legjobb zsonglőrének produkcióját szintén több nemzetközi cirkuszfesztiválon díjazták, a Medel Family tagjai pedig Mexikó leghíresebb cirkuszi dinasztiájából származó két fiatal nővér, akik fogódzkodás nélkül lengenek a trapézon.

Jelenet az előadásból
Fotós: Urbán Ádám / Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

A Kirichenko Acrobats tagjai ötvözik a tornából szerzett tudásukat, a cirkuszművészetet és a táncot, míg Wolfgang Lauenburger az ember és állat közötti szereteten, bizalmon és játékon alapuló kapcsolatot mutatja be tizenegy kutyájával. 

Jelenet az előadásból
Fotós: Urbán Ádám / Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Ádám Rudolf lovaszsonglőr számmal lép porondra, Novákovics Noémi kötélszámában egy nő belső harcait jeleníti meg, Ádám Henrik pedig szédületes magasdrót-produkciójával szerepel az előadásban – mondta el Graeser József.

A karácsony lényege elevenedik meg a az új produkcióban
Fotós: Urbán Ádám / Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Fekete Péter emlékeztetett arra, hogy 

az FNC hat hónapja napi 100-150 ukrajnai menekült artistanövendéknek biztosít ellátást és gyakorlási lehetőséget, közülük többen a Melyiket a 9 közül? című darabban fellépési lehetőséget is kapnak.

Hangsúlyozta, hogy: 

ez az előadás azt is üzeni a világnak, hogy az orosz-ukrán háború ellenére a két nemzet művészei továbbra is tudnak együtt dolgozni 

A Fővárosi Nagycirkusz 

szombaton és vasárnap családi hétvégével készül, melynek része lesz az új előadás szombati premierje is.

A nagycirkusz bekapcsolódik a Fővárosi Állat és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba meghirdetett Kürtősbon Fesztiválba: a Holnemvolt Vár mellett található cirkuszi lovardában interaktív ismeretterjesztő játékokkal készülnek a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakemberei.

A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum munkatársai műtárgyrejtvénnyel, cirkusztörténeti kvízzel, cirkuszi plakátkészítéssel és kollázsolással várják a közönséget. 

A cirkuszanimációs foglalkozások során a látogatók megismerhetik és elsajátíthatják a cirkuszi mozgásformákat és alaptechnikákat.

Petró Eszter etológus, kutyakiképző, az FNC állatvédelmi referense interaktív kutyás bemutatókkal várja az érdeklődőket, akik egy virtuális valóság játékban azt is átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni.

A Kürtősbon Fesztivál állatkerti belépővel látogatható, 

az FNC lovardájában zajló cirkuszi programok ellenben ingyenesek.

A Melyiket a 9 közül? című összművészeti produkcióból ízelítőt ad a karácsonyi mesejáték beharangozó videója, amit alább lehet megtekinteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában