Ukrán válság

2022.12.17. 14:37

Orosz, ukrán, fehérorosz és kazah művészek tettek állampolgári esküt az Operaházban

„A szeretet erősebb minden háborúnál" – írta ki Novák Katalin köztársasági elnök a Facebook-oldalán egy kép mellé, amelyen olyan orosz, ukrán, fehérorosz és kazah származású balettművészek társaságában látható, akik a budapesti Operaházban Csajkovszkij Diótörője előtt tettek állampolgársági esküt szombaton.

Az állampolgári esküt tett művészek és családtagjaik Novák Katalin köztársasági elnök és Ókovács Szilveszter operaigazgató

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

„A háborút ítéljük el, nem az embereket, nem a művészetet és nem a kultúrát" – hangsúlyozta bejegyzésében az államfő az orosz–ukrán konfliktusra utalva.

A táncművészek gyermekeik jelenlétében tették le az esküt a színpadon, ezt követően pedig elénekelték a magyar himnuszt az ezerfős nézőközönség előtt.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az eseményen elmondta, hogy jelképesnek tartja a vegyes házasságban élő párok állampolgársági ceremóniáját.

 

"Mindenki érti, hogy miről van szó, az emberek és a népek egyenlőségéről, a közöttük való béke megteremtéséről"

 

- fogalmazott, külön kitérve arra: egy orosz szerző balettelőadása előtt kerítettek sort az alkalomra.

A művészek évek óta Budapesten élnek, életüket a magyar balettnek szentelik - húzta alá a főigazgató. A "nemzeti balett" azt jelenti, hogy a magyar állam támogatja az együttest; arra törekednek, hogy a világ legkiválóbb művészei legyenek a társulat tagjai - fűzte hozzá.

Az eseményen állampolgári esküt tett az ukrán származású Golovinya Julija címzetes magántáncosnő és a fehérorosz Radzius Mikalaj magántáncos; az orosz Sztarosztyina Krisztina címzetes magántáncosnő és az ukrán Kekali Jurij magántáncos; az orosz Melnyik Tatjána balettművész és az ukrán Melnyik Vlagyiszlav tánckari művész; a kazah Tanikpajeva Alija balettművész és az orosz Tyimofejev Dmitrij balettművész. Golovinya Julija és Radzius Mikalai A diótörő előadásban is szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában