Nyitókoncert

2023.02.27. 09:26

Átadták a Cziffra Fesztivál díjait

Koncerttel és díjátadóval kezdődött vasárnap a 8. Cziffra Fesztivál programsorozata, a nyitóeseményen hetedik alkalommal adták át a fesztivál rangos díjait, amelyekkel a legtehetségesebb ifjú muzsikusokat és a több évtizedes életműveket ismertek el.

Forrás: Novák Katalin Facebook oldala

Fotó: Donat Kekesi

A szervezők azt írták, idén minden eddiginél több jelölés érkezett a díjakra, végül kilencen vehették át az elismerésekkel járó plaketteket és pénzjutalmat. Az Életműdíjon, a Tehetség-díjon és az Ifjú Tehetség-díjon túl új kategóriaként Kreatív Művész díjakat is odaítélt a zsűri.

Az Életműdíjat Tóth Ibolya zenei rendező, Falvai Sándor zongoraművész, egyetemi tanár és Dubrovay László zeneszerzőnek ítélte oda a zsűri. A Tehetség-díjakat Rajna Martin karmester, Magyar Valentin zongorista és Gertler Teo hegedűművész kapták. Kreatív Művész díjában Oláh Krisztián jazz zongorista és ifj. Balázs Elemér zongorista részesülhetett. Az Ifjú-Tehetség-díjat a 13. kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendéke, Tőzsér Gergő fuvolista érdemelte ki.

A vasárnap esti eseményen a Zeneakadémián Franciaország ikonikus szerzőinek művei csendültek fel. A Budafoki Dohnányi Zenekar mellett színpadra lépett Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma zongoraművész. Az előadást Lackfi János erre az alkalomra írt, személyesen előadott, humoros verseivel színesítette.

Az eseményen részt vettek a fesztivál védnökei és a hazai zenei és tudományos élet vezetői, többek között Novák Katalin köztársasági elnök, Áder János volt köztársasági elnök, Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

A Cziffra Fesztivál programjai egészen május végéig várják az érdeklődőket, a rendezvényeken elsősorban a klasszikus zene dominál, de - Cziffra György sokszínű munkásságát tovább éltetve - lesznek tudományos előadások, jazz és cigányzene, gyerekkoncert és kiállítások is. Programokat szerveznek a Magyar Zene Házában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a MOMKultban, Brüsszelben és Zalaegerszegen is - olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában